Обама защити политиката за подслушване

Обама защити политиката за подслушване | StandartNews.com

Президентът на САЩ Барак Обама увери американците, че никой не подслушва телефонните им разговори, и че проследяването на имейли и интернет активност не се отнася до граждани на САЩ или хора, живеещи в страната, предаде Би Би Си.

"Дейността на американските спецслужби по тайно събиране на данни за частни лица е легална", заяви Обама.
"Аз съм скептичен относно тези програми. Но, според мен, създаването им беше нужно за предотвратяването на терористични нападения", допълни той.

Обама настоя, че е бил намерен "правилният баланс" между сигурноста на страната и правата на гражданите.

Обама подчерта, че са взети нужните предохранителни мерки проследяването и наблюдението на комуникации да е в съответствие с конституцията. Президентът каза също, че програмите за проследяване са под стриктния контрол на трите клона на властта, че са установени стриктни процедури и американските граждани трябва да се чувстват спокойни.

Той призна, че първоначално е бил скептичен относно програмите, но стигнал до извода, че те помагат за предотвратяване на терористични атаки.

Това е първото изявление на американския президент, откакто в страната бяха разбунени духовете с разкрития в печата за масирано събиране на разпечатки за разговорите на милиони клиенти на компанията Verizon Communications и за това, че Националната агенция за сигурност на САЩ и ФБР имат достъп до сървърите на девет американски интернет гиганта, сред които Microsoft, Yahoo, Google и Facebook, където следят дейността на чуждестранни граждани.

В документите публикувани от медиите се описва подробно програма за електронно следене на комуникации с кодово име "PRISM", която американското правителство ползва, за да шпионира всичките действия на интернет потребители из целия свят, които ползват услугите на 9-те най-големи компютърни компании в Америка.

В неочаквано изказване в четвърък, шефът на Националната агенция за сигурност Джеймс Клапър защити правото и методите за следене на телекомуникациите и интернет потреблението.

Джеймс Клапър осъди двата вестника (Guardian и Washington Post), разкрили свръхсекретните програми за шпиониране. В същото време обаче потвърди съмненията, че 3-месечната програма за телефонно следене, която изтече вчера, не е еднократна, а също е в действие от 7 години, като просто се "преразглежда" и подновява на всеки три месеца. Програмите са одобрени от "Съда за следене на външното разузнаване" (FISC) - специална институция, която заседава при закрити врати и на чиито заседания присъстват единствено законодатели и представители на специалните служби.

Двама сенатори-демократи - Рон Уайдън от Орегон и Марк Юдал от Колорадо, членове на сенатската комисия по разузнаването, от години разтревожено намекват, че подобни програми за шпиониране съществуват, и че американския народ си няма никаква представа колко свободно законодателите интерпретират закона, особено правата, които им дава Законът за патриотизма от 2001 г., за да ги имплементират. Сенаторите обаче са под строга забрана да споделят конкретни факти.

Шефът на сенатската комисия по разузнаването - републиканецът Саксби Шамблис от Джорджия, разкри пред журналисти, че целият Сенат е в течение на тайната седемгодишна програма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай