NSA е подслушвала милиони американци

NSA е подслушвала милиони американци | StandartNews.com

Лондон. Американската агенция за национална сигурност (NSA) е събирала данни за телефонните разговори на десетки милиони американци, според вестник Guardian.

Британският вестник публикува доклад, който представлява "тайна съдебна заповед", подадена към компанията Verizon да предава електронни данни за всички свои клиенти всеки ден.

Правителството на САЩ, Агенцията за национална сигурност и Verizon все още са дали официален коментар.

Центърът на САЩ за конституционните права заяви, че това е "най-широкият надзор досега, за който има информация".

Документът, публикуван от Guardian, е подписан от съдия Роджър Винсън, от секретния съд за за разузнавателен надзор, на 25 април и е в сила до 19 юли.

Заповедта е издадена като част от Патриотичния Акт на САЩ, който позволява подлсушване при съмнение за заплаха за националната сигурност на САЩ, но не е ясно дали е първата такава, или е подновяване на вече съществувала заповед.

Данните, които Verizon е трябвало да предава на NSA, са вкючвали телефоннни номера, номера на телефонни карти, серийни номера на използваните телефони, и продължителността на разговорите.

Заповедта включва и клауза, която забранява на всеки "да разпространява информация, че ФБР или NSA са търсили, или са в притежание, на информацията, включена в тази заповед."

Правителството на САЩ беше подложено на ожесточени критики през месец май, когато стана ясно, че незаконно е подслушвало журналисти на Associated Press.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай