Ново напрежение с Русия! Полша вдигна изтребителите

Официално изявление на полското командване

Ново напрежение с Русия! Полша вдигна изтребителите | StandartNews.com

Ново напрежение около войната в Украйна. Русия наруши въздушното пространство на Полша рано днес с крилата ракета, изстреляна по цели в Западна Украйна, съобщиха полските въоръжени сили, цитирани от Ройтерс.

"На 24 март в 04:23 ч. имаше нарушение на полското въздушно пространство от една крилата ракета, изстреляна от Руската федерация", се казва в изявление на полските въоръжени сили в социалната мрежа "Екс".Обектът навлезе в полското въздушно пространство край Осердув в Любелското воеводство и остана в полското въздушно пространство в продължение на 39 секунди. През цялото време на полета си обектът е наблюдаван с военните радарни системи, уточняват полските въоръжени сили.

В резултат на това са активирани полски и съюзнически самолети рано тази сутрин.

Русия е започнала въздушна атака срещу западната част на Украйна и в близост до полската граница, съобщават от оперативното командване на полските въоръжени сили.

"Активирани са полски и съюзнически самолети, което може да доведе до повишени нива на шум, особено в югоизточната част на страната", уточни командването в социалната мрежа  "Екс".

Югоизточната част на Полша граничи с Украйна.

Кметът на Лвов Андрий Садови заяви в "Телеграм", че срещу самия Лвов не е имало атаки, но по Лвовска област са били изстреляни около 20 ракети и срещу нея са били пуснати седем нападателни дрона. По думите на Садови руската атака срещу Лвовска област е имала за цел да порази ключова инфраструктура.

Русия нанесе днес въздушни удари по Киев и по Лвовска област, която се намира в Западна Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на украински представители.

Няколко експлозии разтърсиха Киев в ранните часове на деня, след като системите за противовъздушна отбрана започнаха да отразяват руската атака, съобщи в комуникационното приложение "Телеграм" кметът на украинската столица Виталий Кличко.

Украинската противовъздушна отбрана унищожи десетина ракети, изстреляни от Русия по Киев и околностите на града, заяви областният управител на Киевска област Сергий Попко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай