Новият лидер на Сириза ще се оттегли за кратко от политиката

Каселакис ще трябва да отбие военната си служба

Новият лидер на Сириза ще се оттегли за кратко от политиката | StandartNews.com

Броени дни след като беше избран за нов лидер на основната гръцка лява опозиционна партия СИРИЗА, Стефанос Каселакис каза снощи, че ще се оттегли за кратко от политиката, за да отбие военната си служба, предаде Асошиейтед прес.

35-годишният Каселакис уточни, че планира „скоро“ да започне военната си служба, която е задължителна за всички гръцки мъже.

„Ще бъде чест да отбия военната си служба,“ каза той в интервю за телевизия „Стар“. 

„Много се радвам. Ще отида скоро, веднага след като партийните органи се съберат и нещата се подредят,“ допълни той.

Избраният в неделя лидер на СИРИЗА беше освободен от военна служба досега, защото живееше в САЩ от 14-годишна възраст. След като се върна в Гърция, той трябва да прекара шест месеца в армията, като има възможност на практика да служи три седмици и да плати за оставащото време от военната служба.

Каселакис е бизнесмен, няма предишен опит в политиката и е открито хомосексуален. Той беше неочакваният победител на партийните избори в неделя и замени на партийния лидерски пост бившия премиер Алексис Ципрас, който подаде оставка след тежката загуба на СИРИЗА на парламентарните избори през юни.

Неговото стремително издигане до лидер на СИРИЗА разочарова много леви традиционалисти в партията, които го възприемат като натрапник. Ръководната ролята на Каселакис в най-голямата опозиционна партия в Гърция е допълнително затруднена от това, че той не е член на парламента.

Въпреки че разполага със значителен брой професионални войници, гръцката армия все още има наборна служба, като в повечето случаи службата е 12 месеца. Не е ясно кога Каселакис ще се включи в редиците на армията, но гръцкото законодателство му дава възможност да отлага до началото на 2024 г.

Той каза вчера, че би искал да служи в част близо до сухопътната граница с Турция - исторически регионален съперник на Гърция - или на някой от островите в източната част на Егейско море, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай