Нов американски удар край Червено море, ракети поразиха важни цели

Новият удар е нанесен рано тази сутрин йеменско време

Нов американски удар край Червено море, ракети поразиха важни цели | StandartNews.com

Източник: Х

Военните на САЩ са предприели още един удар срещу бунтовниците хуси в Йемен, ден след вълна от американски и британски атаки на близо 30 места в страната за ограничаване на способността на хусите да атакуват търговски кораби в Червено море, съобщиха за Ройтерс двама американски служители.

Според един от източниците мишена на новия удар е бил радар. Радарната инфраструктура е ключова цел за спиране на атаките на хусите в Червено море. Телевизия "Ал Масира" на бунтовническото движение съобщи, че рейдовете на САЩ и Великобритания са били насочени към йеменската столицата Сана.

Очевидци потвърдиха рано вчера йеменско време, че е имало експлозии във военни бази близо до летището в Сана и до това в град Тайз, във военноморска база в главното йеменско пристанище на Червено море - Ходейда и военни обекти в крайбрежната провинция Хаджа.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби съобщи, че обект на ударите е била инфраструктура на хусите за съхраняване, изстрелване и управление на ракети или дронове, използвани от групировката в последните месеци срещу търговски кораби в Червено море.

Американските сили нанесоха удар по радарен обект на хусите в Йемен, съобщиха военните, като отбелязаха, че целта на най-новият удар е била да се ограничи способността на йеменските бунтовници да атакува морски съдове, предаде по-късно Ройтерс.

"Този удар беше извършен от американския кораб "Карни" Carney (DDG 64) с помощта на ракети "Томахок" и беше последващо действие срещу конкретна военна цел, свързана с ударите, предприети на 12 януари с цел да се намали способността на хусите да атакуват морски съдове, включително търговски кораби", се съобщи Централното командване на САЩ в платформата Х.

Новият удар е нанесен рано тази сутрин йеменско време.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай