Нощен гей прайд се проведе в Белград

Нощен гей прайд се проведе в Белград | StandartNews.com

Белград. Шествие за правата на нехетеросексуалните хора се проведе късно снощи в Белград, съобщи В92. Хората се организираха през социалните мрежи въпреки забраната от властите.

Сръбските власти се бавеха да вземат решение за провеждането на Белград Прайд Парад. В 16.00 ч. Бюрото за координация на службите за сигурност се събра на заседание и около 2 часа по-късно обяви, че е взето решение да не се провежда шествието за равни права на ЛГБТ хората (лесбийки, гей, бисексуални, трансполови). 

В сръбската столица на много места и пред знакови сгради бяха разположени полицаи в специализирана екипировка за борба с масови безредици. Крайнодясната ксенофобска групировка "Двери" проведе свое шествие. 

Малко преди полунощ стотина ЛГБТ активисти излязоха пред сградата на сръбското правителство да протестират срещу забраната на прайда. Те шестваха пеша със знамена в цветовете на дъгата, които символизират различието на хората и равнопоставеността им. Те носеха транспарант с надпис "Ovo je Prajd" ("Това е прайд"). Когато шествието стигна до до сръбската Скупщина (парламента), са изпратени за охрана полицаи от силите за борба с масови безредици, а в района е бил забелязан началникът на белградската полиция Веселин Милич.

Протестиращите са се организирали чрез социалните мрежи и с SMS-съобщения. Те споделиха, че смятат, че Белград Прайд Парад 2013 се е провел и започват подготовката на парада за следващата година.

"Няма да се крием, защото не сме ние тези, които не трябва да са на улицата и да бъдат изолирани! Това е първият път от няколко години, когато честваме този ден и няма да се крием", заяви Мая Мичич, член на организационния комитет. Протестът е преминал без инциденти.

Хората с различна от хетеросексуалната ориентация често стават жертви на дискриминация, тормоз и насилие в западната ни съседка. От няколко години те се опитват да проведат свое шествие, с което да се види, че те са нормални хора и равноправни граждани, но усилията им се блокират от властите, които се страхуват, че няма да могат да опазят мирно демонстриращите от ксенофобските групировки, които открито заплашват с насилие. С подобни аргументи през юни беше отложен софийският Sofia Pride 2013, на фона на антиправителствените протести, които изисквали цялата мощ на охранителната полиция. Парадът в София все пак се проведе с разрешение от общината на 22 септември. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай