Нигерия в борба за нелегален бизнес

Правителството е длъжно да осигурява повече

Нигерия в борба за нелегален бизнес | StandartNews.com

Фийби Гианг копае незаконно в продължение на три години, за да търси един от най-ценните минерали в Централна Нигерия – калаена руда. Мястото е едно от многото в щата Плато, където хиляди местни жители се опитват да спечелят бързи пари чрез копаене, съобщава Voice of America.

Гианг споделя, че изкарва около 15 долара на седмица и целият риск си струва. „Ако правителството не иска да го правим, тогава нека осигури нещо за нас. Нека ни осигури храна или работа, защото не можем просто така да свием ръце и да гледаме”, казва тя.

Когато бъде открита, калаената руда се измива и отделя от пясъка. След това се претегля, претопява и продава на по-големи компании за употреба, предимно в електрониката. Нигерия има богати находища на повече от 40 различни минерала, според Агенцията за геоложки проучвания на страната, а правителството иска да увеличи добива.

Фермерът Еманюел Саймън казва, че все още търпи последствията от нелегалните мини в региона. „Още когато бяхме деца, започнаха да добиват калай в нашето село и земята ни беше унищожена. Вече не обработваме площи в тези райони и дори рядко да го правим, колкото и тор да сме сложили, нищо няма да получим”, коментира той.

Дупките след незаконен добив често не са покрити, изоставените минни езера също представляват опасност за местните жители, особено за децата. Между септември и октомври миналата година над 30 души са загинали в минни обекти в района, според Асоциацията на миньорите в щата.

Отново има възраждане на добива в световен мащаб, не само в региона. Търсенето на тези минерали се е увеличило, тъй като са използвани за изработката на компютри, телефони, превозни средства, батерии и т.н. И затова виждаме, че е почти като златна треска. Толкова много хора идват тук”, казва Питър Гуам, комисар по околната среда на щата Плато.

Гуам твърди, че всички нови лицензи за добив ще се издават със споразумение за минимизиране на щетите за околната среда. Властите също така се опитват да легализират незаконно работещите. На този фон, хора като Гианг казват, че ще продължат незаконното търсене на калай, за да осигурят храна за семействата си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Христо
преди 2 месеца

Искaте луд сeкc за 3 чaса, силнa еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишeн теcтoстеpон! Тaзи подoбpeна фоpмyла на Bиaгpа вече е бeзопаcна на всяка възpаст! Не пpопускайте шанса да направите ceкcа си незабpавим:--- https://do.my/bluestone

Откажи