Нигер потъва в безсрочна стачка. Президентът в шок

На церемонията по встъпване в длъжност президентът даде обещания

Нигер потъва в безсрочна стачка. Президентът в шок | StandartNews.com

Безсрочна стачка обявиха двата най-големи синдиката в Нигерия от следващата седмица. Този протест, наред с продължаващите нападения, подчертават сериозните предизвикателства, пред които е изправен президентът Бола Тинубу, който встъпи в длъжност в края на май с обещания за обединение, сигурност и икономически подем.

71-годишният Тинубу обаче трябва да покаже бързо резултати, тъй като е изправен пред огромни предизвикателства, а избирането му през февруари е оспорвано от опозицията.

На церемонията по полагането на клетва в столицата Абуджа на 29 май новият нигерийски президент обеща да обедини най-многолюдната държава в Африка да реши нейния най-наболял проблем - несигурността, и да рестартира най-голямата икономика на континента.

Тинубу бе посрещнат с надежди, но и със скептицизъм, отбелязва Асошиейтед прес.

Няма как и да е иначе, при условие че страната, която има огромен потенциал, засега не може да го развие в пълна степен. Това се дължи на факта, че Нигерия, чието население е около 216 милиона души и която според прогнози на ООН ще стане до средата на века третата най-многолюдна държава в света, е изправена пред редица предизвикателства - от повсеместната несигурност през корупцията до икономическата криза, високата инфлация и разхищаването на най-голямото петролно богатство в Африка. 

Бола Тинубу наистина започна непопулярни, но смятани от много експерти за необходими реформи. Той незабавно премахна субсидиите върху горивата, които струват на бюджета милиарди долари годишно, и въведе единен обменен курс на националната валута - найрата.

И макар да се очаква тези реформи да дадат резултати в по-дългосрочен план, ситуацията за милиони хора в Нигерия остава тежка. Освен това изборната победа на 25 февруари на Тинубу като кандидат на управляващата партия Конгрес на всички прогресивни сили бе оспорена и от двамата му основни съперници - Атику Абубакар от основната опозиционна сила - Народната демократична партия, и Питър Оби от по-малката Лейбъристка партия.

На 6 септември Апелативният съд в столицата Абуджа очаквано отхвърли жалбите на Абубакар и Оби. Двамата обаче прибегнаха до последната си останала възможност да оспорят резултатите пред Върховния съд, който предстои да се произнесе.

Малко вероятно е и най-висшата съдебна инстанция в Нигерия да отмени победата на Тинубу. Самото оспорване, наред с с рекордно слабия му резултат за победител (само 37 процента от гласовете) при исторически ниска избирателна активност (едва 29 процента от регистрираните избиратели), обаче определено не допринася за неговата легитимност.

В резултат с недостатъчно силна стартова позиция, бившият губернатор на щата Лагос, приписващ си заслугата за превръщането на едноименния мегаполис в модерен бизнес център, е подложен на натиск да подобри бързо ситуацията в областта на сигурността и икономиката.

Двата най-големи нигерийски синдиката свикаха безсрочна стачка, която планират да започне следващата седмица. Причината е поскъпването на живота след отменянето на скъпоструващите на бюджета, но популярни сред населението субсидии за горивата, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Профсъюзите планират стачката да започне на 3 октомври. Те настояват президентът Тинубу да върне въведените преди десетилетия субсидии.

След отпадането на дотациите в Нигерия цените, включително на храните, транспорта и електроенергията, се повишиха рязко, тъй като повечето търговски обекти и домакинства разчитат на бензинови генератори, за да си осигурят ток, посочва Ройтерс.

АФП отбелязва, че по-конкретно инфлацията е достигнала 25 процента, а горивата са поскъпнали цели три пъти.

"Ще бъде пълно затваряне... докато правителството изпълни искането на нигерийските работници и на практика на народа", предупредиха в съвместно изявление Нигерийският конгрес на труда и Трейдюниън Нигерия. Те изразиха съжаление, че правителството отказва да води преговори по същество, като отбелязаха "последиците от злополучното вдигане на цената на бензина, което причини огромни страдания на нигерийските работници и народни маси".

Синдикатите трябва да продължат преговорите, а не да прибягват до стачки, отговори кабинетът. Той предупреди, че ако върне субсидиите, които струваха на бюджета милиарди долари годишно, това ще влоши още повече ситуацията на нигерийската икономика, която и без това е измъчвана от двуцифрена инфлация, недостиг на чуждестранна валута и малък добив на петрол.

За момента е трудно да се прогнозира какъв ще бъде резултатът от стачката. Малко вероятно е обаче нигерийският президент да се откаже от тази знакова мярка, без която изпълнението на амбициозната му политическа програма ще бъде поставено под въпрос.

Отменянето на субсидиите причини, както и на контрола върху валутния обмен, ще причини трудности в краткосрочен план, призна Тинубу. В същото време той изтъкна, че тези мерки са необходими за привличане на инвестициите и осигуряване на повече средства в бюджета.

Нигерийски експерти изразиха подкрепа за президента. Участниците в кръгла маса, посветена на смекчаването на последиците от отменянето на субсидиите и организирана от Търговско-промишлената камара на Абуджа, се обединиха около мнението, че е необходимо преструктуриране на валутния пазар, предаде Новинарската агенция на Нигерия (НАН).

Те изтъкнаха необходимостта от структурни реформи, оптимизация на разходите, по-висока ефективност и по-благоприятна бизнес среда, като поставиха специален акцент върху по-бързия достъп на хората до парите им и въвеждането на единен обменен курс, който да въведе ред на пазара.

На този фон, нови нападения през последните дни напомниха за може би най-сериозното предизвикателство, пред което е изправен Бола Тинубу: повсеместната несигурност в Нигерия.

Нигерия е измъчвана от редица проблеми в тази сфера, като много региони са засегнати от насилие на различна основа. Водещата тема за много нигерийци по време на предизборната кампания бе именно ширещата се несигурност.

Нигерия, където на североизток са активни групировките Боко Харам ("Западното образование е светотатство" на езика на народността хауса, обитаваща северната част на страната) и "Ислямска държава", е ключов съюзник на Запада срещу джихадистите в Западна Африка. Други проблеми са бандитизмът и сблъсъците между земеделски и животновъдски общности на север и в централната част от страната, отвличанията за откуп на северозапад, пиратските нападения по крайбрежието, сепаратистките атаки на югоизток и не на последно място - свързаното с петрола насилие.

Нигерийските власти съобщиха в неделя за общо 14 убити и 60 отвлечени хора при различни атаки, предаде Ройтерс.

Предполагаеми ислямисти устроиха засада на конвой, ескортиран от военни, като застреляха шест човека - четирима войници и двама цивилни - в североизточния щат Майдугури. Също в неделя въоръжени мъже убиха осем и отвлякоха най-малко 60 души, предимно жени и деца, в щата Замфара.

Това стана два дни след като 35 човека, сред които 24 студенти, бяха похитени от университет в северозападния нигерийски регион. В понеделник силите за сигурност успяха за освободят 16 от тези заложници, включително 14 студенти.

Бола Тинубу обеща по време на предизборната кампания да се бори с повсеместната несигурност в Нигерия, но все още не е представил своя стратегия как планира да се справи с този проблем, отбелязва Ройтерс, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай