Нетаняху замина на посещение в САЩ

Нетаняху замина на посещение в САЩ | StandartNews.com

Тел Авив. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху замина за САЩ, където ще се срещне с президента на САЩ Барак Обама в Белия дом, а след това ще се завърне в Ню Йорк, за да говори от трибуната на Общото събрание на ООН, предаде Jerusalem Post.

Преди да излети, Нетаняху обяви намерението си да говори истината, вместо „сладките думи", каквито използва Иран.

Нетахяну е решен да убеди американските лидери в това, че Иран не е променен под ръководството на новия президент Хасан Роухани. По-рано Нетаняху определи речта на Роухани пред ООН като „цинична" и „пълно лицемерие".

Израел е уверен в това, че Иран тайно разработва ядрено оръжие. Иран от своя страна пък отхвърля тези обвинения. В своето изявление в ООН Роухани заяви, че „ядреното оръжие няма място в отбранителната доктрина на Иран".

Иранският президент Хасан Роухани заяви, че „никоя държава не трябва да притежава ядрени оръжия" и че Израел трябва да се присъедини към Договора за неразпространение на ядрени оръжия, както Техеран е направил още преди много време, по време на специална конференция за разоръжаването в рамките на сесия от Общото събрание на ООН, пише австралийският в. "Сидни морнинг хералд".

В речта си Роухани опита да представи Иран като миролюбива страна, която винаги се е противопоставяла на милитаризирането на ядрената енергия, въпреки подозренията от страна на САЩ, Израел и други страни, че ислямската държава тайно се стреми да създаде ядрено оръжие.

Роухани явно иска да изпрати послание, че е разумен, практичен лидер, който се различава от своя експресивен предшественик, Махмуд Ахмадинеджад, и който иска спешно да реши продължителните спорове на Иран със Запада, най-вече по ядрения въпрос.

По-късно иранският лидер заяви пред репортери, че неговата страна никога няма да се отклони от своите обещания и поясни, че Техеран ще предложи нов план на групата 5+1 на срещата, която ще се състои идния месец в Женева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай