Нещо невероятно се случи на изборите в Полша. Първи резултати

Опозицията на крачка от мнозинство в парламента

Нещо невероятно се случи на изборите в Полша. Първи резултати | StandartNews.com

Нещо невероятно се случи на изборите в Полша, които се провеждат днес. Власти и медии са стъписани от рекордната активност на вота. В 17 часа тя бе 57.54% - с цели 12 процентни пункта над участието по същото време във вота пред четири години. Още преди това във Варшава имаше секции с повече от 85% гласували.

ВИЖ ОЩЕ: Качински или Туск - решаващият рунд

През целия ден се говореше, че активността може да наближи рекордите от първите демократични избори през 1989 г.

На много места из страната се извиха дълги опашки, на които хората чакаха по 3-4 часа, за да стигнат до "тъмната стаичка".

В град Сулейовек на изток от Варшава, където са свикнали гласуването да върви гладко, пред секциите се появиха толкова много избиратели от други места, но предпочели да гласуват точно тук, че чакането достигна 2-3 часа. Избирателните комисии се принудиха спешно да заемат от съседни селища урни, тъй като техните се препълниха.

По неофициални данни водят управляващите от  "Право и Справедливост", които към 18 ч. имаха 36.8% от гласовете. На второ място бе партията на Доналд Туск „Гражданска коалиция” с 32.1%. 12.7% получава Трети път, 8.8% - Левица 5.9% - "Конфедерация", която в момента също участва в управлението на страната.

Ако тези резултати се запазят, това означава, че сборното представяне на опозицията може да ѝ донесе парламентарно мнозинство без да се налага за правят някакви договорки с "Конфедерация", която не се чувстваше добре като партньор на в пъти по-големите национал-консерватори на Ярослав Качински.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Ярек
преди 6 месеца

***** *** най-после работи

Откажи