Качински или Туск - решаващият рунд

Сблъсъкът между двамата лидери определя политиката на Варшава от 2007 г. насам

Качински или Туск - решаващият рунд | StandartNews.com
  • Сблъсъкът между двамата лидери определя политиката на Варшава от 2007 г. насам
  • 70% от поляците искат тв дебат, но челният сблъсък отново се отложи

 

Поляците гласуват тази неделя в това, което опозиционният лидер Доналд Туск определи като "най-важните избори след 1989 г. и падането на комунизма". Популистката дясна коалиция Обединена десница, водена от партията Право и справедливост (Prawo i Sprawiedliwosc, ПиС), се бори за трети мандат, безпрецедентен в Полша след промените от 1989 година.

Но след ожесточена предизборна кампания, пропастта между десницата и центъра се стесни преди гласуването за Сейма (долната камара на парламента) и Сената.

Полша е твърд поддръжник на Украйна още от началото на руската военна агресия, но отношенията се поразвалиха по време на кампанията заради полската забрана за внос на украинско зърно. Освен това Варшава следва конфронтационен подход към Европейския съюз и е обвинявана в подкопаване на демократичните стандарти. "Ние не се страхуваме от диктати... нито от Берлин, нито от Брюксел", казва премиерът Матеуш Моравецки.

  • Кой се състезава на изборите?

Управляващата партия, която е на власт от 2015 г. и е начело с Ярослав Качински, води в социологическите проучвания, но може да се затрудни да сформира коалиция, за да има отново абсолютно мнозинство в парламента.

Партията на Доналд Туск ръководи центристката Гражданска коалиция (Koalicja Obywatelska, KO), но той не успя да се обедини с две други умерени формации - Третият път (Trezecia Droga) и Левицата (Lewica). "Предстои голяма промяна. Това е знак за възраждането на Полша", каза той пред събрало се множество от поддръжници.

Бивш премиер на Полша от 2007-2014 г., Туск бе по-късно и председател на Съвета на ЕС. Това е и повод сегашният министър-председател Матеуш Моравецки често да го обвинява, че изпълнява заповеди от Брюксел и Берлин, особено що се отнася до политиката спрямо мигрантите.

Крайнодясната партия Конфедерация (Konfederacja) може да изиграе решаваща роля за получаването на достатъчно места в парламента, така че Право и справедливост да остане на власт.

  • Кои са големите въпроси на вота?

Миграцията се превърна в един от най-спорните въпроси преди изборите. Право и справедливост засилиха антимигрантската реторика, предупреждавайки, че Евросъюзът и неговите проксита, в лицето на опозицията, искат да докарат мигранти мюсюлмани в иначе преобладаващо римокатолическата държава. Правителството напоследък изобщо отказва да приеме лица, търсещи убежище, които влизат в ЕС от трети страни.

Опозицията обаче обвинява управляващата партия в лицемерие, тъй като именно при нейното управление се случва най-голямата мигрантска вълна в Полша. Има твърдения, че хора на Право и справедливост, назначени в консулства в Близкия Изток и Африка, са замесени в схеми за раздаване на шенгенски визи срещу подкупи.

Войната в Украйна също изигра ключова роля в кампанията. Полша предостави на Украйна оръжия на стойност повече от 3 млрд. долара. Въпреки това, на фона на напрежението около износа на зърно от Украйна, премиерът Матеуш Моравецки обяви миналия месец, че няма да доставя повече оръжие и се фокусира върху възстановяването на собствените запаси на страната.

Има го и това, че над милион украински бежанци живеят в Полша, която ги прие с отворени обятия в първите месеци на войната, започната от Русия. Но тъй като предизборната кампания стана много разгорещена, правителството посочи, че Украйна проявява липса на благодарност, а президентът Анджей Дуда сравни своя съсед с потъващ човек, който повлича спасителя към дъното.

Крайнодясната Конфедерация е единствената формация, която се противопоставя на украинската имиграция и критикува решението на правителството да предостави помощи на бежанците.

  • Партийните позиции

В основата си Право и справедливост е социално консервативна партия и в навечерието на изборите тя наблегна на своите католически семейни ценности, приемайки в закон 60% увеличение на добавките за гледане на деца до 800 злоти (малко над 175 евро) на месец. Тя увеличи повече от два пъти минималната заплата между 2015 г. и края на тази година и щедро раздава безплатни лекарства с рецепта на млади и стари. Повече от 10 милиона пенсионери също са на опашката за един или друг бонус от властта, а те са и от най-значителните електорални групи в Полша.

Но Право и справедливост се сблъскват и с гняв заради затягането на законите за абортите през 2020 г., което блокира почти всички възможности за легален аборт. Партията също така беше обвинена в политизиране на съдебната система чрез овладяването на органа, който номинира съдиите в Полша, назначаването на Конституционния трибунал и напълването на Върховния съд със симпатизиращи съдии. Властите приеха и правила за наказване на съдии, които критикуват правителствените реформи.

Европейската комисия твърди, че полският кодекс, чрез който се наказват съдии, нарушава правото на ЕС, а Съдът на ЕС наложи глоба на Варшава на стойност рекордните 1 милион евро на ден, след като постанови през юни, че Полша наистина е нарушила правилата на Съюза.

Право и справедливост се защитава като настоява, че нейните реформи имат за цел да ускорят иначе дългите съдебни производства и да премахнат корупцията в съдебната система. Но този мотив засега не се чува в Брюксел, където 36 милиарда евро средства по Плана за възстановяване от ковид пандемията са блокирани докато законодателството не бъде отменено във Варшава.

Доналд Туск естествено обеща, че незабавно ще отблокира еврофондовете, ако дойде на власт. Той посочи, че Полша е единствената страна, която все още не се е възползвала от парите за възстановяване от пораженията, нанесени от ковид пандемията. Туск често предупреждава и че Право и справедливост може да извади Полша от Евросъюза - нещо, което управляващата партия категорично отрича. Ясно е едно - резултатите от изборите могат да имат голямо влияние върху отношенията с ЕС.

  • Качински срещу Туск - хейтърство без граници

Право и справедливост и Гражданска коалиция представят тези избори като сблъсък на личности. В скорошна анкета 70% от поляците посочиха, че искат телевизионен дебат между Ярослав Качински и Доналд Туск, какъвто, учудващо, не се е случвал от 2007 г. насам. Но той така и не се състоя, защото Качински отказа.

През 2007 г. Туск излезе победител, като подчерта, че Качински не познава ежедневния живот на избирателите. През годините тяхното съперничество оформи полската политика. Туск и Качински успяват да мобилизират основния си електорат, като същевременно отчуждават всички останали, както се вижда от високия им рейтинг на неодобрение.

Стратегията на Право и справедливост съпоставя визията на Качински за "суверенна Полша" с тази на държавата при Туск - изпълнител на неолиберални политики под силно влияние от чужди сили. Показателно е, че скорошен пост в Х (бившата Туитър) на партията на Качински представи сенчест германски канцлер, който се обажда на Доналд Туск, за да го убеди да повиши възрастта за пенсиониране в Полша. Призивът на канцлера е безполезен: непримиримият Качински твърди, че "поляците ще решат това на референдум", защото "Туск вече не е на поста".

Гражданската коалиция напротив, твърди, че опитът на Туск в европейската политика му дава възможност да развие ориентирана към бъдещето Полша. Партията сравнява това с религиозния Качински - политик, чиято визия е остатък от миналото. KO дори стартира кампания с билборд с изображението на Качински с надпис: "Аз съм заплаха". Но кампанията на KO в крайна сметка премина отвъд простото подчертаване на невежеството на Качински до предупреждение за вероятните ефекти на Право и справедливост върху общностите в неравностойно положение.

  • Сблъсък на идеологии

Ясно е, че засилването на враждебността към лидера на противниковата партия играе ключова роля в предизборната кампания. В Полша моралният конфликт за правото на управление далеч надделява над идеологическите разногласия.

Ще остане ли полската политика дефинирана от конфликта Качински-Туск? Засега личният им сблъсък доминира в медиите и към него се ориентират всички останали участници във вота. Третият път се опитва да разиграе антиполяризиращата карта, като възхвалява ориентираната към консенсус политика. Конфедерация се представя като сила срещу системата, като се дистанцира от всички други партии.

В тази светлина е интересно, че тактиката на Левицата е да създаде нова идеологическа ос на поляризация. По време на неотдавнашна партийна конференция нейният лидер обяви, че партията "трябва да служи като щит срещу Конфедерация ". Със своя лозунг на кампанията "Сърцето ми е отляво" партията има за цел да създаде идентичност, основана на ангажимента към равенството и антифашизма. Левицата се оказва много по-популярна сред младите полски жени, отколкото сред мъжете, отразявайки тлеещия конфликт в Полша относно правото на аборт и други либерални ценности.

За разлика от тях 56% от поддръжниците на Право и справедливост са на възраст над 60 години. Партията все повече разчита на хората в пенсионна възраст за политическата си победа. Въпреки че ситуацията не е толкова тежка за Гражданска инициатива, тя се бори да привлече повече млади избиратели.

Докато Право и справедливост и Гражданската коалиция в момента доминират политическия пейзаж, тяхното надмощие може да не издържи още много. Тази мания за личен конфликт между двамата партийни лидери отвлича вниманието от решаващите въпроси на идеологическото пренастройване на нормите в обществото, опазването на околната среда и държавната намеса в икономиката и съдебната система. Рано или късно тези идеологически различия ще прекроят осите на поляризацията в Полша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай