Неочакван обрат на президентския вот в Румъния

По данни на ЦИК Клаус Йоханис печели убедително с 55,8% от гласовете

Неочакван обрат на президентския вот в Румъния | StandartNews.com

Премиерът Виктор Понта призна поражението си

Букурещ. Лидерът на румънската десница с германски произход Клаус Йоханис е новият президент на Румъния след победа срещу премиера Виктор Понта на балотажа на вота. Резултатите са изненадващи, тъй като на първия тур и в проучванията Понта убедително водеше.

По неокончателни данни от ЦИК в Букурещ Клаус е получил 55,8%. Предполага се, че изходът до голяма степен е бил определен от гласовете на румънската диаспора.

Самият премиер Понта също призна загубата си.

„Обадих се на г-н Йоханис и го поздравих", обяви Понта.

„Ние спечелихме", написа пък в профила си в Twitter опонента му.

Хиляди хора се събраха в центъра на Букурещ, за да отпразнуват победата на Йоханис, който ще смени на поста Траян Бъсеску след два мандата в президентството.

55-годишният Клаус Йоханис, идващ от германското малцинство, е преподавател по физика. Той влезе в политиката през 2000 г., когато стана кмет на централния град Сибиу.

В своята предизборна кампания Клаус Йоханис постави ударението върху борбата срещу корупцията и желанието си да реформира икономическите структури в 20-милионната страна, която е на предпоследно място в ЕС по бедност, следвана само от България.

Румънският президент има широки правомощия не само в областта на външната политика и политиката по сигурността, но и предлага кандидати за ключовите ръководни постове в прокуратурата, контролира изпълнителната и законодателната власти, тайните служби и правосъдието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай