Национализмът не е решение на мигрантската криза

Национализмът не е решение на мигрантската криза | StandartNews.com

В никакъв случай не трябва да се подценява сериозността на ситуацията около мигрантската криза, но насилственият национализъм не е решение на проблема. Това каза австрийският президент Хайнц Фишер пред в. "Форарлбергер нахрихтен", цитиран от БГНЕС.

Според президента от доста време липсва европейската солидарност, която е в основата на европейския дух - на обединена Европа, да отваря границите си и да си сътрудничи. Вдигането на стени и връщането към националните държави не е правилното решение на мигрантската криза, смята президентът. Европейският проект е жив и функционира в много области, но поради гражданските войни в Сирия и Афганистан получи допълнителен товар върху плещите си, каза още Фишер.

"Нямаме проблеми за подценяване, но не и да се държим все едно всичко европейско построено през последните шест десетилетия се разпада", подчерта Фишер.

По отношение на Русия той се обяви за решаване на проблема на санкциите. Той смята, че санкциите са били необходими като реакция на руските действия, но те не могат да бъдат трайно решение. "Ако Русия и Украйна искат вдигането на санкциите, трябва да положат усилия и да изпълнят задачите си от процеса в Минск", каза още Фишер и съобщи, че се подготвя визита в Москва по покана на руския президент Владимир Путин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай