НАТО обмисля бази в Източна Европа

НАТО обмисля бази в Източна Европа | StandartNews.com

Брюксел. В Брюксел започна двудневна среща на външните министри на страните от НАТО, на която ще обсъждат мерки в подкрепа на източноевропейските партньори, обезпокоени от присъединяването на Крим към Русия. Ще се разглежда и въпросът за укрепването на въоръжените сили на Украйна.

Според дипломати министрите ще обсъдят различни варианти от провеждането на военни учения и увеличаване на военния контингент в Източна Европа до създаване на постоянни бази на Северноатлантическия договор в района, съобщи Ройтерс. Последното намерение се възприема от Москва като провокация. На фона на кризата в Украйна Алиансът дори има намерение да разшири сътрудничеството с Молдова, Армения и Азербайджан, добавя германското сп. "Шпигел".

Русия предупреди Украйна да не се интегрира в НАТО и заяви, че предишните опити на Киев да се приближи към отбранителния съюз са имали нежелателни последици, предаде Ройтерс.

"Предишните опити доведоха до замразяване на руско-украинските политически контакти, до проблеми между НАТО и Русия и до разделение в украинското общество", заяви руското външно министерство вчера, когато външните министри на страните от НАТО се събираха в Брюксел.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви от своя страна, че НАТО ще подкрепи Украйна и останалите източни партньори на пакта в техния свободен избор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай