Наша съседка с нов закон. Забраната

Какво става

Наша съседка с нов закон. Забраната | StandartNews.com

Румънският президент Клаус Йоханис обнародва днес закон, който забранява използването на брашно от насекоми в традиционни румънски продукти, съобщава новинарският сайт Хотнюз.

Проектозаконът, който беше иницииран от лидера на Социалдемократическата партия и настоящ премиер на Румъния Марчел Чолаку и още двама депутати от същата партия, регламентира използването на брашно от насекоми в производството и продажбата на традиционни продукти, например козунак, на територията на Румъния, отбелязва сайтът. Той беше приет от Камарата на депутатите през ноември.

"Забранява се на икономическите оператори използването на територията на Румъния на новоразрешени хранителни продукти в производството на хранителните продукти, включени в Националния регистър на традиционните продукти и Националния регистър на традиционните рецепти", се посочва в нормативния акт.

Освен това в закона се отбелязва, че в наименованието на даден продукт задължително трябва да бъде изписано, че съдържа новоразрешения продукт, независимо в какво процентно съотношение е, както и предупреждение за възможни алергични реакции. Предвижда се също тези продукти да бъдат изложени в магазините на отделни щандове, информира БТА.

В случай на нарушение на законовите разпоредби глобите варират между 10 000 леи и 100 000 леи (еврото се разменя за 4,96 леи). 

Хотнюз напомня, че четири вида насекоми са одобрени до момента за консумация от Европейската комисия: домашен щурец, мигриращ скакалец, брашнен червей и ларва на торен бръмбар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Д.Маринова
преди 4 месеца

Изглежда,че не съм в час щом не мога да приема ,че щурци и др.п. са за ядене прието и одобрено от Европейската комисия...наистина не мога да приема,че се предлагат за храна животинки....

Откажи