Напрежението извън Киев ескалира

Преговорите постигнаха само временно примирие в столицата

Напрежението извън Киев ескалира | StandartNews.com

Лвов. Въпреки временното примирие по улиците на украинската столица, договорено между властта и опозиционните лидери, граждани в други градове излязоха на протест. Противници на правителството нахлуха в областната управа в западния град Лвов снощи, съобщиха световните медии. Хиляди протестиращи окупираха сградата и заявиха, че ще останат там, докато губернаторът Олег Сало не подаде оставка. Областните управители в Украйна се назначават от президента и в момента са под прицела на протестиращите в западната част на страната, която е силно про-европейска.

Олег Сало не бил в кабинета си, но демонстрантите го открили и го принудили да подпише оставката си, съобщи АП. След това обаче губернаторът оттегли документа с аргумента, че той е невалиден, тъй като го е подписал под натиск. Назначеният от Янукович областен управител е недолюбван в региона на Лвов, тъй като хората там масово подкрепят опозицията. Хиляди жители на Лвов са в Киев, къде участват в антиправителствените протести. 

Няколкостотин демонстранти окупираха областната управа в съседния регион Тернопил, предадоха местните медии. Силите за сигурност не са им попречили, тъй като сградата е била празна. Подобна окупация се случи и в Рoвнo, както и в Житомир, западно от столицата Киев, и в Хмелницки регион на северозапад. Информационният сайт "Украинска правда" пише, че в Черкаски регион хиляди протестиращи са щурмували областната управа и са запалили мебелировката. 

Напрежението в регионите създава нови проблеми на правителството на Виктор Янукович, което отказа да подаде оставка по време на преговорите с опозиционните лидери снощи. Все пак те се разбраха преговорите да продължат и двете страни да се въздържат от употреба на сила. Част от протестиращите обаче избират да не се подчинят на призивите на Виталий Кличко ("УДАР"), Арсений Ятсенюк ("Баткившчина") и Олег Тягнибок ("Свобода"). Представители на крайнодясна групировка окупираха тази нощ сградата на Министерството на аграрната политика и прехраната в столицата. Те настояват за оставка и не желаят да отстъпят с нищо по-малко. В източните райони на страната обаче масово се говори руски, а управляващата партия получава сериозна подкрепа.

Президентът Янукович е свикал извънредно заседание на парламента следващата седмица с цел да се постигне съгласие, но изгледите не са добри, тъй като мнозинството от депутатите са от управляващата партия. Премиерът Микола Азаров беше изключен от участие в международния икономически форум в Давос като част от осъдителните реакции на западния свят срещу насилието в Киев. Азаров каза пред журналисти там, че в страната му се извършва опит за държавен преврат, а преди дни нарече протестиращите "терористи". 

Бунтовете в Украйна започнаха в края на 2013 г., когато Янукович изненадващо отказа да подпише търговско споразумение за асоцииране с Европейския съюз. Гражданите ясно заявиха, че не желаят повече да действат под натиска на путинова Русия, която според тях спъва европейското развитие на страната. Яростните протести в столицата Киев и бруталното им потушаване от милицията и специалните части "Беркут" взеха най-малко 5 жертви, стотици са тежко ранени, а десетки са изчезнали. 

Събитията от площад "Независимост" в Киев могат да се проследят на живо тук: 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай