Над 400 мигранти се давят край Египет (ОБЗОР)

Над 400 мигранти се давят край Египет (ОБЗОР) | StandartNews.com

Турция строи трите най-големи бежански лагера в света

Стотици мигранти са се удавили в Средиземно море, съобщи днес италианският президент Серджо Матарела, цитиран от агенция Ройтерс. Той заяви, че Европа трябва да се изправи пред "още една трагедия в Средиземноморието, където няколкостотин души са загинали".

Според Би Би Си Арабик, цитирана от в. "Индипендънт", става въпрос за над 400 души, опитали да стигнат от Египет до Италия с лодки. Мнозинството от тях били сомалийци, имало е и жители на Еритрея и Етиопия. Спасителните екипи са успели да открият само 29 души.

Смъртта на хората бе потвърдена от италианския външен министър Паоло Джентилони. "Търсим още детайли и информация, но сигурното е, че още веднъж сме изправени пред трагедия в Средиземно море, точно година след тази, която се случи не в египетски, а в либийски води. Това е още една сериозна причина Европа да не строи стени, а да засили общия ни ангажимент спрямо миграцията, особено спрямо Африка", заяви Джентилони. Министърът говори за случая миналата година, когато над 700 мигранти се удавиха в опита си да стигнат от Либия до Италия. Египетските, италианските и гръцките брегови служби засега не са потвърдили информацията, поясни Ройтерс.

Близо 6000 души са дошли в Италия от Либия за три дни миналата седмица, показват данните на Международната организация по миграцията (МОМ), цитирани от агенцията. Според експертите това е началото на бежанска вълна от поне 100 000 души. Тя вероятно се дължи на затварянето на пътя през Средиземно море между Турция и Гърция и на намеренията на Австрия да спре влизането на мигранти откъм границата с Италия.

Анадолската агенция пък съобщи, че турските власти ще построят 3 нови бежански лагера за сирийци в Югоизточните части на Хатай и Кахраманмараш. Капацитетът им е по около 40 000. Новите центрове ще бъдат най-големите в световен мащаб. Според Ергун Туран, шеф на Службата за бежански лагери, в лагерите ще има медицински пунктове, училища, центрове за рехабилитация и джамии. Турция прие най-много бежанци от Сирия - към 2,5 млн. души, допълва агенцията.

E15 млрд. загуби от затваряне на границите

Временният граничен контрол, въведен във Франция, Германия, Швеция и Австрия в средата на 2015 г. заради бежанската вълна, е донесъл загуби за икономиката на Европа от 15 млрд. евро. Това сочат данните от мюнхенския институт за икономически изследвания Ifo, цитирани от "Зюддойче Цайтунг". По-дългото време за чакане на границата увеличава цената на превоза, а това води до скок в цената на стоките. Така пък се свива и дейността на много компании. Според икономисти, ако всички 26 държави в Шенген въведат контрол по границите, обемътът на търговията може да се свие с 20%, а загубите ще превишат 100 млрд. евро годишно. В дългосрочен план те ще достигнат дори 140 млрд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай