Мугабе: Белите да си ходят

Мугабе: Белите да си ходят | StandartNews.com

Хараре. Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе призова останалите в страната бели фермери да отстъпят земята си на чернокожото население.

"Ние казваме "не" на белите, които притежават земята ни ... те трябва да отидат", заяви Мугабе пред негови поддръжници на митинг, предаде Би Би Си.

Съюза на белите фермери каза, че е жалко, че расовите напрежения са блеснали отново.

Критици на президента казват, че неговата политика на конфискация на повечето от ферми, собственост на бели в Зимбабве, е причинила икономическия колапс в страната в периода 2000-2009.

Мугабе управлява Зимбабве след обявяването на независимостта на страната през 1980 година.

Той бе преизбран за президент миналата година с 61% от гласовете, побеждавайки дългогодишния си съперник Морган Цвангирай.

Партията на президента също спечели парламентарно мнозинство с повече от две трети, взимайки 160 от 210-те места.

Анализатори коментарат че призивите на Мугабе са изненадващи, тъй като правителството официално приключи програмата си за поземлена реформа преди около две години.

Според тях причните са да се отклони вниманието от икономическата криза в Зимбабве, особено влошаването на безработицата и закриването на фирми.

"Не бъдете добри към белите фермери. Земята е ваша, не тяхна", каза Мугабе по време на митинг в провинция Машоналанд. "Те трябва да се занимават с индустрия и да оставят земята на чернокожите", добави той.

Коментари на Мугабе е причинило безпокойство сред белите фермери, каза директорът на фермерския съюз Хендрикс Оливър

"Бихме искали да продължим занапред да работим с правителството", каза той пред Би Би Си.

В момента има само между 100 и 150 бели фермери в Зимбабве.

Няколко хиляди от тях бяха принудени да се откажат от земеделие, след като правителството стартира спорна програма за поземлената реформа преди близо 15 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай