Москва побесня! Обвини властта в София във фашизъм

Изобличиха позорни планове за демонтаж на Паметника на Съветската армия

Москва побесня! Обвини властта в София във фашизъм | StandartNews.com

Русия смята варварските, по думите на Москва, действия на българските власти за демонтажа на паметника на Съветската армия за непростими. Това каза на пресконференция говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Днес властите в София пристъпиха към практическата реализация на отдавна планираните позорни планове за демонтаж на Паметника на Съветската армия... С един замах фашистващите евроатлантици изпращат монумента буквално на бунището на историята", каза Захарова и добави: "За варварските действия, предприети от българската страна, няма никакво оправдание или извинение. Още по-цинично те изглеждат на фона на шеметния ръст на неонацистките настроения в самата Европа".

Говорителката отбеляза, че настоятелните предложения на Русия за провеждането на консултации за по-нататъшната съдба на монумента са били пренебрегнати от българската страна "без всякакъв свян".

"Разглеждаме разрушаването на паметника на нашата, подчертавам, обща история като поредна враждебна стъпка на официалните български власти, която влошава и без това плачевното състояние на двустранните отношения", каза Захарова и добави: "България отново, както неведнъж се е случвало, застава на грешната страна на историята. За последиците от това позорно решение тя ще трябва да си плати изцяло самата тя".

По-рано днес областният управител на София-град Вяра Тодева обяви пред журналисти, че днес стартират първите стъпки за демонтажа на Паметника на Съветската армия в столицата - ще бъде изградено скелето и ще бъдат демонтирани най-високите фигури на постамента.

Следващите стъпки са демонтираните фигури да бъдат сортирани, описани и извозени до мястото, на което ще бъдат съхранявани. След което планираме възлагането на обществена поръчка за самата реставрация, обясни Тодева и припомни, че паметникът не е реставриран 70 години. По думите ѝ затова е възложено обследване, което е показало, че има сериозни пукнатини във фигурите.

Вяра Тодева допълни, че след реставрацията фигурите ще бъдат изложени на подходящо място в Музея на социалистическото изкуство, като се обследва и нов терен за тях.

Скулпторът Марин Марков посочи, че по фигурите има сериозни пукнатини, които на места са до 4-5 см. По времето, когато е бил монтиран паметникът, са налели бетон в краката на фигурите. През годините прониква влага и разрушава метала, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
rambaldievskievich
преди 4 месеца

Така й се пада на Москва (с малко м)! Ще колонизиране, а?! На ви сега!

Откажи