Първи снимки на нарязаните фигури от съветския паметник

Намират се в село Лозен

Първи снимки на нарязаните фигури от съветския паметник | StandartNews.com

БГНЕС пусна снимки и видео, заснето с дрон, къде са нарязаните на парчета фигури от Паметника на Съветската армия.

Не са прибрани в халета, а стоят на поляна в софийското село Лозен.

От документи, разпространени по-рано днес от Областната администрация на София, става ясно, че е назначена специална охрана на частите. В халетата обаче не се вижда такава.

В плана за демонтажа на паметника бе предвидено всяка от фигурите да се раздели на две части от кръста нагоре - половината на торса и главата и другата половина, всяка от които е около 4-5 тона.

Запълнените с бетон крака също бяха разделени от кръста надолу и демонтирани поотделно.

След две разпореждания на Административния съд в София областният управител Вяра Тодева е наредила спиране на дейностите по демонтажа - още на 19 декември, а самите разпореждания са обжалвани в срок, посочват от областната администрация, предаде bTV.

От администрацията допълват, че спазват стриктно закона.

Паралелно това започва изработването на техническа спецификация за планираната реставрация на фигурите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
^^©∆@
преди 4 месеца

Дали тези, които решиха, че могат да си позволят тази гавра, осъзнават в каква огромна опасност са?! Наистина ли си мислят, че всичко ще мине безнаказано?! Със сигурност вече има план за тяхното... демонтиране, вероятно по същия брутален начин, който използваха, парче по парче... Жалко за близките им, които нямат никаква вина за безразсъдството им!

Откажи
Христо
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/xlbio

Откажи
МариоКомев
преди 4 месеца

Сега настъпи време и всички се язовирни стени да се махнат. Нали и те са строени от комунистите, или от нашите родители?

Откажи