Минимален интерес към забраната на гей браковете в Словакия

Минимален интерес към забраната на гей браковете в Словакия | StandartNews.com

Братислава. Ниска избирателна активност вероятно ще провали проведения вчера референдум за затягане на забраните за въвеждане на брачно равенство в Словакия. Според частични резултати, цитирани от "Ройтерс", едва 19,28% от имащите право на глас са отишли до урните, а за да бъде допитването валидно, мнение трябва да са заявили поне половината от словаците. 

В Словакия така или иначе не е разрешено сключването на брак и граждански съюз между хора от един пол, нито осиновяване на деца от еднополови двойки. Референдумът, предложен от гражданско консервативно движение, целеше да бъдат засилени тези забрани, за да стане по-трудно да се променя съществуващото законодателство вбъдеще.

На избирателите бяха зададени три въпроса. Те трябваше да отговорят съгласни ли са с определянето на семейството като „съюз между един мъж и една жена", съгласни ли са „с практиката на осиновяване на деца от дойки или група лица от един пол" и съгласни ли са „училищата да не могат да настояват за участието на деца в часовете за сексуално поведение или евтаназия, ако родителите им не са съгласни със съдържанието на обучението".

„За съжаление, референдума за семейството, заради малката активност на населението, комисията е принудена да обяви за недействителен. Преброяването по данни от нощес показва, че пред урните са застанали около 21,4% от населението. Окончателните резултати сутринта може само малко да увеличат този показател. За признаването на референдума за състоял се е нужно участието на 50% от имащите право на глас", каза Мартин Полиачик, член на централната комисия за провеждането на референдума.

Централната избирателна комисия на Словакия изнесе данни, че до урните са отишли по-малко от 18% от избирателите. "На базата на тази информация, може да се предположи, че референдумът не е действителен. Неучастието на избирателите в гласуването също е вот. Това е техен избор. По този начин те изразиха своето отношение към поставените въпроси", каза министърът на вътрешните работи Робер Калиняк.

Провеждането на допитването обаче е струвало на държавата 6,3 млн. евро.

Референдумът беше осмият за почти 25-годишната история на съвременна Словакия. Валидни резултати е дал само един от тях - за присъединяването на страната към ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай