Мигранти протестираха на остров Лампедуза

Мигранти протестираха на остров Лампедуза | StandartNews.com

Около 200 бежанци на италианския остров Лампедуза протестираха срещу тяхното идентифициране. Тe заплашиха и с гладна стачка, съобщава БНР.

Протестиращите, в голямата си част еритрейци, пребивават в центъра за бежанци на острова. Отказват да бъдат фотографирани и да им се взимат отпечатъци. Смятат, че това означава принудително разселване в страни, в които те не желаят да живеят или да останат в Италия съобразно Дъблинския регламент.

Протестът съвпада с това, че Европа обърна внимание на Италия чрез процедура за нарушение относно спазването на правилата за идентифициране на бежанците, като я посъветва дори да използва сила за това.

Наблюдателите на Апенините забелязват от своя страна бюрократична несъвместимост в различните правила за идентификация, пребиваване и разпределяне на бежанците.

Парадокс е, че идентифицирани според новите изисквания от края на месец септември се считат за икономически имигранти и получават отказ за влизане и ако не напуснат страната в седемдневен срок, стават нелегално пребиваващи.

От 40 000 души, които трябва да бъдат разселени, около стотина бежанци са преместени от Италия в други европейски страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай