Международни организации ще подпомагат децата на Сирия

Международни организации ще подпомагат децата на Сирия | StandartNews.com

Ню Йорк. Детският фонд на ООН, УНИЦЕФ и Червеният полумесец в Турция подписаха договор за сътрудничество с цел осигуряване на хуманитарни помощи за децата на Сирия, които са пострадали от гражданската война, предаде БНР.

Председателят на турския Червен полумесец Лютфи Акар заяви, че децата са най-беззащитните жертви на сирийския конфликт. "Именно сирийските деца са тези, които се нуждаят от най-голяма закрила и грижи. Турция насочи много усилия и средства за осигуряване на закрила и добри условия за живот на сирийските деца, но са необходими и усилия от международните институции за осигуряване на повече хуманитарни дейности за сирийските деца. Договорът с УНИЦЕФ е една важна стъпка в този процес."

Представителят за Турция в УНИЦЕФ Айман Абулабан съобщи, че в рамките на подписания договор за сътрудничество ще бъдат построени 30 почивни и младежки комплекси. Те ще бъдат на територията на лагерите, където се подслоняват сирийски бежанци.

Осигурени са за усвояване финансови средства в размер на около 5.5 млн. евро, осигурени от страна на ЕС и УНИЦЕФ.

Турският министър на вътрешните работи Муамер Гюлер заяви тази седмица, че 28 213 деца на сирийски граждани учат в различните степени на турските учебни заведения. Обучението и издръжката им се заплаща от турската държава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай