Мащабна операция спаси 130 имигранти

Мащабна операция спаси 130 имигранти | StandartNews.com

Американски военен кораб участва в измъкването им

Голяма операция бе разгърната днес в Средиземно море с участието на малтийски, италиански и американски кораби предвид наближаването на 25 съда с нелегални имигранти, отплавали от либийското крайбрежие. Спасени бяха 130 души, предаде АФП, като се позовава на правителството на Малта.

Хиляди имигранти слязоха или се готвят да слязат в сицилиански пристанища. Според неофициална информация от италианската агенция АНСА в пристанище Поцало били свалени трима починали по време на плаване на един от корабите.
Флотилията от 25 кораба, натоварени с нелегални имигранти, е била открита и непрекъснато наблюдавана, както и следена от радарите на италианската брегова охрана.

През последните дни на хиляди хора, сред които много жени и деца, бе оказана помощ край Сицилия. В спасителната операция се е включил и американският военен кораб "Батаан". По данни на италианските спасителни служби от началото на годината в страната са дебаркирали над 50 000 нелегални имигранти.

Броят на опитите да се достигне Европа от африканските брегове през Средиземно море нарасна с хубавото време. Имигрантите, които обикновено тръгват от Либия, са от Еритрея, Сирия и от най-бедните държави от сахарска Африка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай