Мармотът Фил предрече ранна пролет

Мармотът Фил предрече ранна пролет | StandartNews.com

Осем космати "метеоролози" направиха прогноза за времето в САЩ

Мармотът Фил - най-атрактивният "метеоролог" в САЩ, предрече ранна пролет тази година, съобщиха американските медии. Хиляди американци следиха с интерес ежегодното предсказание на мармота в щата Пенсилвания, което се състоя на 2 февруари.

Церемонията се провежда по изгрев слънце във втория ден на февруари от 1886 година насам. Според легендата, ако мармотът види сянката си и се прибере обратно в хралупата си при първото излизане навън за деня, то зимата ще продължи още поне 6 седмици. Ако пък не види сянката си, значи пролетта ще дойде скоро.

Хиляди зрители се събраха в градчето Пънксътоуни, Пенсилвания, още по тъмно, за да видят как Фил ще излезе от бърлогата си. Статистиката сочи, че от 118 записани прогнози на мармота той е видял сянката си 102 пъти. Предречената тази година ранна пролет е рядкост.

Точността на прогнозите на Фил обаче е съмнителна. За последните 27 години по-малко от 45% от предсказанията са били правилни.

Обикновено към прочутия космат метеоролог се присъединява и антуражът му - група ентусиасти, които всяка година слагат старовремски дрехи и цилиндър, за да наблюдават предсказанието на мармота. Организаторите на проявата от местния "Клуб на мармота" рекламираха тазгодишното събитие като 130-ата прогноза на Фил.

Въпреки че според традицията прогнозата се прави все от "Мармота Фил" от 130 години насам, всъщност почти всяка година животното, което участва в церемонията, е различно. Мармотите живеят до около 6 години.

Въпреки че Фил е най-прочутият метеоролог сред мармотите, през последните години се нароиха доста негови имитатори. Ню Йорк също има свой мармот, чиито изяви обаче често са съпътствани от комични ситуации. През 2009 г. по време на годишната церемония косматият метеоролог ухапа тогавашния кмет Майкъл Блумбърг. Пет години по-късно събитието се превърна в "травма парти". Мармот на име Шарлот се изплъзна от хватката на градоначалника Бил де Блазио и се удари лошо при падането си на земята. Седмица по-късно животното се спомина от сериозни вътрешни травми.

Тази година в САЩ най-малко 8 мармота предсказваха времето, като прогнозите на повечето от тях съвпаднаха с тази на Фил за приближаваща пролет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай