Мария Габриел: България и Германия споделят общи приоритети

Тя благодари за категорично изразената  подкрепа на Германия за членството на България в Шенген

Мария Габриел: България и Германия споделят общи приоритети | StandartNews.com

Вицепремиерът и министър  на външните работи Мария Габриел е на официално посещение в Германия по покана на министъра на външните работи Аналена Бербок. Акценти в разговорите, проведени днес между двете, бяха въпроси от двустранния и европейски дневен ред.

„Благодаря за поканата и за конструктивния и открит разговор. Сътрудничеството между България и Германия е дългосрочно и стратегическо. Общите ни приоритети и съвместни действия по ключови теми от европейския дневен ред  допринасят за повече сигурност и развитие на двете страни. В този контекст, благодаря на Германия за  категоричната подкрепа за членство на България в Шенген. Това е важно за страната ни и за българския народ“, заяви вицепремиерът Габриел.

Тя подчерта, че България високо цени и продължаващата подкрепа на Германия за членството на страната в ОИСР  и еврозоната. Сред  темите, обсъдени на срещата бяха двустранните отношения в областта на сигурността и вътрешните работи, борбата с нелегалната миграция, която остава ключов приоритет, възможностите за разширяване на инвестициите. Отчетен бе също голям потенциал за взаимодействие в сферите на иновациите, енергетиката, туризма, образованието и културата.

„С радост отбелязвам сходството в позициите на България и Германия по редица значими теми от международния дневен ред, сред които подкрепата за Украйна, ситуацията в Близкия Изток, политиката на разширяване на ЕС, Жените в дипломацията“, посочи Мария Габриел.

Двете страни ще продължат и съвместните си усилия за борба с дезинформацията и хибридните заплахи. “Всички осъзнаваме ,че всяка от темите, за които говорим,  може да бъде жертва на такива атаки и затова трябва да сме много силни в противодействието им“, коментира Габриел.

„Позволете да Ви уверя, че в мое лице,  в лицето на  МВнР и на България имате партньор, отворен за това да направи още по-конструктивно нашето изключително добро сътрудничество и  да бъде част  от дебати, които ще носят ползи за България, за Германия и за Европа“, каза в заключение вицепремиерът Мария Габриел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай