Луганск иска признание от ООН (ОБЗОР)

Луганск иска признание от ООН (ОБЗОР) | StandartNews.com

Русия уважава волеизявлението на жителите в Източна Украйна, Донбас обяви независимост

Ден след като референдумите за независимост в Луганск и Донецк завършиха с над 90% одобрение от гражданите, Луганската народна република обяви, че възнамерява да се обърне към ООН с молба за международно признание, предаде Нюзру.

В неделя в двете области се проведе допитване за самоопределение. Говорителят на т.нар. Армия на Югоизточна Украйна Василий Никитин обяви, че има готовност да се обърнат към ООН и международната общност за признание. Освен това той не изключи възможността да бъде проведен още един референдум - този път за присъединяване на региона към Русия. "Особено важните въпроси трябва да бъдат обсъждани от целия народ на Луганската народна република. Ако такова решение за провеждане на втори референдум бъде взето, то волята на народа ще бъде приложена на практика", заяви Никитин.

Представители на т.нар. Донецка народна република пък обявиха независима държава, която възнамерява да влезе в състава на Русия. Това съобщи председателят на временното правителство на републиката Денис Пушилин. "Изхождайки от волеизявлението на народа и за да бъде възстановена историческата справедливост, молим Русия да разгледа въпроса за влизане в нейния състав", заяви Пушилин. Той обяви още, че в Донецка област президентски избори, насрочени в Украйна за 25 май, няма да има.

В понеделник неизвестни лица завзеха управлението на украинската служба за извънредни ситуации в Донецка област.

Проведените в неделя референдуми за самоопределяне показаха висока избирателна активност и масов положителен вот. Окончателните данни от вота в Луганска област показват, че 96,2 процента от гласувалите са се обявили за самоуправление, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС, като се позоваха на Василий Никитин. Против самоуправлението са се обявили едва 3,2 процента от гласувалите, а само 0,74 процента от бюлетините са се оказали невалидни. Организаторите на референдума в Донецк обявиха, че са преброени 100 процента от бюлетините и резултатите показват, че 96,78% са гласували "за". Западната преса публикува много репортажи за начина, по който преминаха референдумите. Общото впечатление в публикациите е, че допитването е преминало хаотично и е създавало възможност за манипулации.

В понеделник най-очаквана бе реакцията на Русия за проведените допитвания. От пресслужбата на Кремъл коментираха, че Москва отбелязва високата активност на референдумите в Донецка и Луганска област от Източна Украйна "въпреки опитите вотът да бъде осуетен" и зачита волеизявлението на местното население. Кремъл изразява надежда, че "практическото осъществяване на резултатите от референдумите ще протече цивилизовано, без някакви рецидиви на насилие, чрез диалог между представители на Киев, Донецк и Луганск". Русия ще приветства "всякакви посреднически усилия" с цел установяване на такъв диалог, "включително по линия на ОССЕ", се казва в прессъобщението. В него се осъжда употребата на сила, вкл. Използването на тежко въоръжение срещу мирни граждани, довело до човешки жертви. По-рано говорителят на президента Дмитрий Песков даде да се разбере, че Владимир Путин ще формулира своята позиция за референдумите "според техните резултати".

Спецчастите убиха мирен гражданин

В град Красноармейск, в Донецка област, където се проведе гласуването на референдума за самоопределяне, бойци от украинските сили за сигурност са убили един цивилен, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира лидера на проруските активисти в Донецк Денис Пушилин. Пушилин поясни, че убийството е било извършено от бойци от националната гвардия и убитият е бил мирен жител на града. Повече подробности Пушилин не предостави.

Междувременно украинската армия подложи Славянск на минометен обстрел от телевизионната кула на Карачун, предаде ИТАР-ТАСС. Обстрелът е започнал около 5,00 ч местно време (4,00 ч българско). Взривовете се разнасяха на всяка минута. Обстрелът бе насочен срещу контролнопропускателните пунктове, но имаше информация за попаднали снаряди в жилищни сгради.

49 жертви в Донецка област досега

От началото на масовото противопоставяне в Донецка област - 13 март, включително антитерористичната операция, в областта са загинали 49 души. Това съобщават пред украинския информационен портал Комментарии от здравния отдел на Донецката областна администрация. В болниците с огнестрелни рани са приети 245 пострадали. Общо за целия период са хоспитализирани 150 души, от които на лечение все още се намират 65.

Разлепиха снимки на "фашисти"

През последните седмици в Източна Украйна зачестиха убийствата, отвличанията и побоите над противници на проруските привърженици, отбелязват неправителствени организации, цитирани от Франс прес. На 8 май край град Красний Лиман бе убит Валерий Сало от проукраинската организация "Просвита". Полицията откри изгореното му тяло в багажника на колата, изоставена в една гора, разказва Мария Олийник от същото сдружение, цитирана от АФП. Същия ден Олексий Демко - активист от партия "Свобода", бе отвлечен от неизвестни лица в Макеевка край Донецк, добавя Олийник. От началото на проруския бунт в края на март и първите дни на април в района са убити най-малко шестима (сред които православен свещеник и местен депутат), а 200 са отвлечени и 60 от тях още не са освободени, твърди тя. По стените на местната администрация в Донецк - днес щаб на проруските привърженици, са налепени плакати с надпис "Списък на фашистите" - недвусмислен призив за разправа с проукраинските активисти. До снимката на всеки е посочен телефонният му номер, понякога и адресът. "Куршум в главата за тая мръсница", приканва надпис под снимката на млада жена към трийсетте - Виктория Пашина, извършвала "вредителска дейност в социалните мрежи". В такава "дейност" е обвинена и Диана Берг, "особено опасна; убивала хора в Одеса". Съобщава се адресът й в Донецк, съпроводен с призив "Смърт на курвите" и указания къде тя паркира колата си, твърди АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай