Лондон депортира 3 млн. европейци при Брекзит

Лондон депортира 3 млн. европейци при Брекзит | StandartNews.com

Правото им да останат на Острова ще е под въпрос, ако страната напусне ЕС

Три милиона европейски граждани, живеещи във Великобритания, може да загубят правото си да останат там, ако страната реши да напусне Европейския съюз. Това предупреди говорителят на британското вътрешно министерство Ричард Кийн по време на дебат в Камарата на лордовете.

Кийн посочи, че процесът по напускане на общността би бил безпрецедентен и има голяма доза несигурност как точно ще проработи той. Кийн бил запитан от свой колега дали европейските граждани ще получат автоматично правото да останат във Великобритания и какво ще се случи, ако това право не им бъде дадено. В отговор говорителят обяснява, че правителството на Великобритания ще направи всичко възможно, за да гарантира положителния изход на страната от този процес. Тогава обаче Великобритания няма да има задължение да спазва правилата на ЕС за свободно придвижване и не се знае какво ще стане, признава той. Същото ще се отнася и за британските граждани, които искат да живеят и работят в страните от ЕС.

По-рано бившият кмет на Лондон и водач на кампанията за излизане от ЕС Борис Джонсън заяви, че всеки, който вече се намира във Великобритания, ще има правото да остане. Въпреки това все още без отговор остават множество въпроси, свързани с това дали гражданите на ЕС автоматично ще имат право да останат в Обединеното Кралство или ще трябва да уреждат отново статута си.

Междувременно към кампанията за напускане се присъединиха над 300 бизнесмени и индустриалци във Великобритания. В отворено писмо те призоваха жителите на страната да гласуват за оттегляне на от ЕС на предстоящия референдум на 23 юни, за да не се пречи на просперитета на държавата. Писмото на бизнесмените беше публикувано във вестник The Telegraph. По думите на британския бизнес членството „подкопава конкурентоспособността на страната".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай