Лидери на шиити и сунити в Ирак призоваха за единство

Турция затвори консулството си в Басра, има още отвлечени граждани

Лидери на шиити и сунити в Ирак призоваха за единство | StandartNews.com

Багдад. Шиитски и сунитски политически лидери в Ирак призоваха за национално единство пред лицето на терористичната заплаха, съобщи "Ройтерс". Апелът беше отправен след среща при закрити врата, свикана заради насилието на религиозна основа.

В срещата участваха премиерът Нури ал Малики, който е шиит, сунитът Осама Нуджайфи - последният председател на парламента, и бившият премиер Ибрахим ал Джаафари. След срещата Ал Джаафари обяви, че ръководството на страната ще преразгледа досегашния политически курс.

Положението в Ирак рязко се влоши, след като бойци от групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" започнаха настъпление срещу редица северни градове и превзеха Мосул.

Джихадистите превземат най-голямата нефтена рафинерия в страната

Бунтовниците сунити в Ирак са започнали тази сутрин щурм срещу най-голямата нефтена рафинерия в страната, която се намира северно от Багдад, предаде AFP. Сраженията са избухнали в 4 часа местно време край рафинерията в Байджи, в провинция Салах ад Дин.

Екстремистите са унищожили складирани количества петрол. По време на атаката са загинали охранители.

Конфликтът в Ирак вдига цените на нефта

Заплахата за война в Ирак вдигна цените на нефта в световен мащаб с повече от 4% за последната седмица, пише РБК Дейли. Страната е вторият по големина производител на нефт в ОПЕК.

Цената за нефт Brent се увеличи с 4,4% или с почти 5 долара, от 9 юни, когато сунитските бунтовници окупираха втория по големина град в Ирак Мосул и правителството на страната повдигна въпроса за въвеждането на извънредно положение.

Нефтените котировки винаги реагират на геополитическите рискове, заплашващи физическите доставки. Така беше и в началото на март, когато Русия одобри изпращането на свои войски в Крим. Тогава обаче скачането на цените на нефта беше краткотрайно и неустойчиво, а сега реакцията на пазара на събитията в Ирак е още по-осезаема.

ИДИЛ отвлече турски работници

Бойци на джихадистката групировка "Ислямска държава в Ирак и Леванта" отвлякоха 60 работници, наети на строителна площадка в иракската провинция Салах ал Дин. Това съобщиха медиите в Анкара, според които 15 от заложниците са турци. Сред отвлечените има също граждани на Пакистан, Непал, Бангладеш и Туркменистан. Те са били ангажирани в изграждането на болница в областта Дор. Ислямистите са освободили само сунитите сред тях. В ръцете на джихадистите от "Ислямска държава в Ирак и Леванта" все още са 49 служители на генералното консулство на Турция в Мосул и 31 турски шофьори.

Турското външно министерство все още официално не е потвърдило тази информация.

Продължава и кризата с отвлечените дипломати преди седмица от турското консулство в град Мосул. Те станаха заложници на джихадистите от сунитската радикална групировка "Ислямска държава в Ирак и Леванта". Група от 39 турски шофьори също са заложници на джихадистите. 

Турските власти наложиха забрана на медиите да отразяват всякаква информация за отвличането на турските граждани в Ирак поради опасения, че може да се навреди на сигурността им. Решението беше издадено от съда в Анкара. То включва забрана за всички медии, включително и за интернет сайтовете. Контролът по изпълнението на решението бше поверено на медийният регулатор на Турция - Висшия Съвет за радио и телевизионни медии.

Турция затвори консулството си в Басра

Турция прекрати работата на консулството си в иракския град Басра, съобщи АФП. Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу заяви, че са предприели тази мярка поради повишаването на несигурността в региона за турските граждани. Консулската служба е евакуирана в Кувейт, където ще остане за неопределено време.

Турското генерално консулство в Ербил и посолството в Багдад засега продължават да работят.

Преди това министерство на външните работи предупреди турските граждани да напуснат Ирак, както и да ползват само самолетите на турските аеролинии за евакуирането си. В Анкара е създаден кризисен център за тази цел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай