Крим под руска обсада

Блокираха две летища, колона от БТР-и приближава Симферопол

Крим под руска обсада | StandartNews.com

Киев/Симферопол. Ситуацията в Крим се затяга под натиск, който говори на руски, но не е недвусмислено ясно, че зад него стои пряко Кремъл.

Най-малко 20 души в униформи на Руския черноморски флот и въоръжени с автоматично оръжие са обградили КПП в пристанищния град Севастопол, съобщи Ройтерс. Репортер на агенцията в квартал "Балаклава" твърди, че видял украински граничари с каски и бойно снаряжение, барикадирани в КПП-то. Металната врата също била затворена, а зад прозорците имало поставени метални щитове за предпазване. Човек, който се представил за офицер от Руския черноморски флот, казал на репортера: "Тук сме, за да не се повтори това от Майдана". Присъствието му явно потвърждава истинността на твърденията на украинските гранични служби, че руски военни са блокирали техни хора в района. Украинска телевизия пък обяви, че руска фрегата е блокирал входа към залива Балаклава. Друга местна медия твърди, че 8 военни хеликоптера са пристигнали от Русия в Севастопол. Украинската гранична служба потвърди, че границата е пресечена от над 10 руски военни вертолета. Според споразумение от 1999 г. между двете страни всички руски войници могат да се придвижват извън базата на Черноморския флот само със съгласието на украинските власти. Руски самолети се приземяват в Крим и колоната от БТР-и приближава Симферопол, съобщи Би Би Си вечерта.


В същото време Русия предаде на украинското посолство в Москва предупреждение за движението на БТР-и на Черноморски флот в Крим. Това съобщи Интерфакс, като се позовава на руското външно министерство. Придвижването било свързано с необходимостта да се гарантира защитата на съоръженията на флота в Украйна. Според руското министерство придвижването на техниката е извършено в съответствие със споразуменията между двете страни.
Украинското правителство пък обвини Русия в инвазия и окупация, след като въоръжени лица опитаха да завземат две летища в Крим, което допълнително изостри напрежението между Русия и Запада. "Имаше опит за превземане на летищата в Симферопол и Севастопол, но те сега отново са под контрола на украинските сили за сигурност", заяви директорът на Националния съвет за сигурност и отбрана Андрий Парубий. Около 10 души във военни униформи, които нямат никакъв отличителен знак, и към 30 проруски настроени цивилни продължават да патрулират край летището в Симферопол, предаде Франс прес. Там има и украински полицаи, които видимо пренебрегват присъствието на облечените във военни униформи.


Черноморският флот на Русия отрече участие в завземането на летищата. Според украинската гранична служба около 30 руски морски пехотинци са заели позиции край базата на бреговата охрана в Севастопол.


Действията на Русия в Крим представляват провокация за въоръжени кръвопролития на територията на суверенна държава. Това заяви украинският вътрешен министър Арсен Аваков, цитиран от "Лига". Той оцени събитията на полуострова като въоръжена инвазия и окупация от страна на Русия.


Руският външен министър Сергей Лавров пък заявил в разговор с държавния секретар на САЩ Джон Кери, че страната му ще зачита териториалната цялост на Украйна, съобщи "Лига". Кери пък подчертал, че Вашингтон ще следи отблизо руските действия по отношение на Украйна и ще наблюдава дали уверенията на Лавров ще бъдат изпълнени.

Швейцария и Австрия замразяват активи

Три европейски страни - Швейцария, Австрия и Лихтенщайн, замразиха активи на изгонения президент Виктор Янукович и членове на предишното правителство, съобщи Ройтерс.


Швейцарското правителство нареди замразяването на активите на 20 украинци включително Янукович и сина му Олександър. Главната прокуратура в Женева пък започна разследване за пране на пари срещу Янукович и сина му. В четвъртък сутринта бил претърсен офисът на компания, притежавана от Олександър Янукович и били иззети документи, посочва прокуратурата.


Австрия обяви, че замразява банковите сметки на 18 украински граждани по искане на украинското външно министерство, посочи външното министерство във Виена. Имената на засегнатите лица не бяха разкрити. Финансовият регулатор в страната пък предупреди банките да бъдат бдителни, когато работят с украински клиенти.
Лихтенщайн ще замрази активите на 20 членове на предишното украинско правителство включително Янукович.

Путин запазва контакти

Руският президент Владимир Путин е наредил на правителството да продължи контактите с украинските си партньори за развитие на търговските и икономическите отношения, заяви вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.
"Владимир Путин нареди на руското правителство да продължи контактите с техните колеги в Киев за развитието на търговските и икономическите отношения между Русия и Украйна", каза Песков. Според него държавният глава също така е наредил да се проведат консултации с чуждестранни партньори, в това число и МВФ, за предоставяне на финансова помощ на Украйна включително консултации по този въпрос със страните от Г-8. "Освен това, в отговор на обръщението на ръководството на Крим за оказване на хуманитарна помощ, руският президент разпореди правителството да работи по този въпрос включително по линия на регионите на Русия", каза Песков.

Киев иска помощ от САЩ за суверенитета

След новината за установен контрол над летища в Крим от въоръжени рускоговорещи Върховната Рада гласува резолюция, в която призовава САЩ и Великобритания като участнички в Будапещенския меморандум да станат гаранти за суверенитета и териториалната цялост на страната. Будапещенският меморандум е договор, сключен през 1994 г. от Украйна със САЩ, Великобритания и Русия, които станаха гаранти за нейната независимост в замяна на отказа й от ядрени оръжия, припомня АФП. Върховната Рада се обърна също така с призив към Русия да прекрати всички действия, които застрашават суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и да не подпомага сепаратистките сили. Киев поиска от Съвета за сигурност на ООН да свика извънредна сесия, на която да бъде обсъдена кризата в страната в светлината на поетия ангажимент от световните сили да гарантират териториалната й цялост, съобщи Ройтерс. Украйна кани и специална мисия под егидата на ОССЕ и Съвета на Европа да направи проверка на спазването на човешките права във всички региони.

Янукович: Не съм свален, избягах от страх

Профашистки сили узурпираха властта, заяви той от Ростов на Дон

Избягалият от Украйна президент Виктор Янукович заяви, че все още е държавен глава, а новата власт в Киев и планираните за 25 май избори са незаконни. Янукович се показа за пръв път след изчезването си миналата събота на пресконференция в руския град Ростов на Дон, на която обаче не бяха допуснати украински и грузински журналисти.
"Никой не ме е свалил", каза Янукович. "Бях принуден да напусна Украйна заради заплаха за живота ми и живота на близките ми", допълни избягалият президент. Янукович заяви, че ще се върне в родината си веднага след като сигурността му там бъде гарантирана.


"Възнамерявам да продължа борбата за бъдещето на Украйна срещу онези, които се опитват да я окупират чрез страх и терор", заяви още Янукович. По думите му "фашистки хулигани" са взели властта в страната му. "Не мога да намеря думи, за да характеризирам тази нова власт. Това са хора, които проповядват насилие - украинският парламент е нелегитимен", посочи още Янукович. "Това, което се случва сега, е беззаконие, липса на власт и терор. Решенията в парламента се вземат принудително", каза той. Янукович допълни, че няма да участва в планираните за 25 май президентски избори, тъй като те също са "незаконни".


Янукович отрече да е давал заповеди на полицията да стреля по демонстранти. Той обаче посочи, че силите на реда имат право да се защитават, ако бъдат нападнати. Президентът каза още, че не е искал военна помощ от Русия. "Смятам, че всякакви военни действия са неприемливи. Вярвам, че Украйна трябва да остане обединена и неразделена", заяви той. "Всичко, което се случва в Крим, сега е естествена реакция на гангстерския преврат в Киев", допълни Янукович.


Той разказа и някои детайли за бягството си от страната. От Киев Янукович първо отишъл в Харков, след това в Донецк, после в Луганск и след това в Крим. Той разказа, че е попаднал на територията на Русия благодарение на патриотично настроени украински офицери.


"Те изпълниха своя дълг и помогнаха да запазя живота си", добави той. В Русия бил на гости при приятел в Ростов на Дон, който му дал подслон в кризисната ситуация.


Янукович посочи, че още не се е виждал с президента Владимир Путин, но са говорили по телефона.
По-рано главният прокурор на Украйна обяви, че ще поиска от Русия екстрадиране на Янукович, за когото има издадена заповед за арест в родината му. Въпреки това обаче Киев не очаква Москва да изпълни искането.

Тимошенко се кандидатира за изборите

Опозиционната лидерка Юлия Тимошенко ще се кандидатира за президент на изборите на 25 май. Това заяви лидерът на партия УДАР Виталий Кличко, който също ще е кандидат за държавен глава. "Преди два дни се свързах с Юлия Тимошенко. Тя изрази мнението си, че иска да се кандидатира в президентските избори", каза Кличко. "Не виждам нищо лошо в това, но ще изглежда странно, ако опозиционните сили се състезават помежду си", добави Кличко.

Америка подкрепи Яценюк

Белият дом подкрепи официално новия премиер Арсений Яценюк и обяви, че вече не признава Виктор Янукович за президент на страната. "Янукович беше избран за президент. Той се отрече от своите отговорности. Опакова багажа си и изчезна", заяви говорителят на Белия дом Джей Карни пред репортери. Вицепрезидентът на САЩ Джоузеф Байдън пък проведе телефонен разговор с Яценюк, като обеща подкрепата си и приветства формирането на новото правителство на европейската държава. Байдън подчерта, че настоящият момент е важна благоприятна възможност да се гарантира не само мира, стабилността и единството в Украйна, но също така да се възстанови вярата на всички украинци.

Ограничиха тегленето на валута

Централната банка на Украйна издаде вчера разпореждане за ограничаването на тегленето на чужда валута от банките в страната, за да се запазят валутните резерви на Украйна, съобщи Ройтерс. За неопределен период се въвежда ограничение за теглене на валута на стойност не повече от 15 000 гривни на денонощие или около 1500 долара. За тегленето на гривни няма ограничения и управителят на Централната банка Степан Кубив заяви, че банките са ликвидни в национална валута и, "ако искате, теглете милион или два".

Москва кани "Беркут" на работа

Руското вътрешно министерство кани бивши украински милиционери, които смятат да напуснат страната, да се присъедини към редиците на руската полиция. Те могат да кандидатстват, след като получат руско гражданство, се посочва в съобщение на ведомството. По време на безредиците в Киев множество украински милиционери и особено представители на силите на борба с безредиците "Беркут" бяха обвинени в убийство на протестиращи. Преди няколко дни "Беркут" бяха разформировани.

Думата улеснява разширяването

В руския парламент ще бъде внесено искане за опростяване на процедурите по издаване на руски паспорти за украинци, както и тези за присъединяване на нови субекти към Руската федерация, съобщава Униан.


Според действащите сега закони една страна или част от нея може да се присъедини към Русия "по взаимно съгласие между Руската федерация и чуждата държава", скрепено с международен договор. В тази връзка в руския парламент ще бъде внесено предложение процедурата да бъде опростена, като за присъединяването на нова територия към Русия да бъде достатъчна "волята на народа", изразена чрез референдум например.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай