Кралят на Норвегия с официално решение!Какво следва

След няколко месеца отсъствие

Кралят на Норвегия с официално решение!Какво следва | StandartNews.com

Кралят на Норвегия Харалд Пети ще намали трайно официалните дейности, в които участва, поради заболяване, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на кралския дворец, предаде Ройтерс.

По време на почивка в Малайзия през февруари 87-годишният Харалд Пети, най-възрастният жив монарх в Европа, влезе в болница заради инфекция. По-късно му бе поставен пейсмейкър, за да компенсира слабия му сърдечен ритъм.  

Днес Харалд пое отново задълженията си след почти двумесечно отсъствие. Той изключи възможността да се откаже от престола, заявявайки, че ще спазва кралската клетва до края на живота си.

"Кралят ще направи промени в програмата си в бъдеще, съобразявайки се с възрастта си. Това ще доведе до трайното намаляване на броя и обхвата на дейностите, в които той участва", се казва в изявление от двореца.

Крал Харалд Пети не се е появявал публично отпреди заминаването си на почивка през февруари. Той се върна у дома в началото на миналия месец с медицински самолет. Престолонаследникът - принц Хокон - изпълняваше задълженията на баща си в негово отсъствие, отбелязва Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай