Косово даде заден за забраната за сръбски документи

Властите са взели решението след призива на американския посланик

Косово даде заден за забраната за сръбски документи | StandartNews.com

Косово отложи за 1 септември процедурата по налагане на забрана за сръбски документи. Това съобщава ТАСС, като се позова на правителството.

Косовските власти са взели решението след призива на американския посланик и решиха да отложат за 1 септември ограничението за влизане, което предизвика напрежение в северната част на провинцията.

„Правителството на Косово се ангажира от понеделник, 1 август 2022 г., да отложи изпълнението на двете решения от 29 юни 2022 г. до 1 септември 2022 г., когато всички пречки ще бъдат премахнати и ще бъде установена пълна свобода [на движение]“, се казва в изявление на властите. Косово също благодари на международните партньори, особено на посланика на САЩ Джеф Ховениер, за тяхната ангажираност и принос.

Очакваше се, че от 1 август документите, издадени от сръбските власти , ще престанат да важат в Косово. С това решение Прищина анулира сръбските документи на контролираната от нея територия. Отбелязва се също, че от 1 август в Косово щели да започнат задължителна пререгистрация на автомобили със сръбски номера. Те ще бъдат заменени с номера с местни означения и герба на Косово.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай