Китайци купиха пристанище Пирея

Китайци купиха пристанище Пирея | StandartNews.com

Ципрас прие участието на МВФ в спасителния план за страната

Китайският гигант "Коско Груп" купи 67% от акциите на компанията, управляваща пристанище Пирея, съобщиха. Това стана възможно след като управителният съвет на гръцката агенция за приватизация прие актуализираната й оферта. Стойността на сделката е 368,5 млн. евро.

Приватизацията в Гърция е ключово условие в международните спасителни планове за страната от 2010 г. насам, но досега Атина успя да събере едва 3,5 млрд. евро от такива сделки поради серия бюрократични забавяния и липса на политическа воля. Сред плановете за тази година обаче са продажбата на още държавни активи. Според новия 3-годишен финансов план, договорен през лятото, до 2017 г. Атина трябва да събере от приватизация 6,4 млрд. Приватизационната сделка за Пирея е втората най-голяма от идването на власт на премиера Алексис Ципрас. През декември Атина подписа за 1,6 млрд. евро с германската "Фрапорт" за 14 летища в страната.

В същото време Ципрас обяви, че Гърция приема настояването на европейските партньори Международният валутен фонд (МВФ) да участва в спасителния план за страната. "Имаше дълго обсъждане и чухме различни възгледи. Някои партньори поискаха МВФ да участва и се съгласихме в името на споразумението. Сега правим всичко възможно, за да го осъществим", каза Ципрас пред панел на Световния икономически форум в Давос. След тежките преговори през лятото Германия се съгласи на трети спасителен пакет за Атина при условие, че МВФ продължи да участва в програмата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай