Киев търси мирно решение на конфликта в Донбас

Киев търси мирно решение на конфликта в Донбас | StandartNews.com

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че "няма причини за паника" относно ситуацията в Източна Украйна и армията на страната може да отвърне на атака, ако крехкото примирие се срине, предаде ИТАР-ТАСС.

Ако събитията се развият противно на мирния план, украинските сили са готови и способни да отвърнат, подчерта Порошенко и добави, че Киев продължава да търси мирно решение на конфликта.

По-рано украинският външен министър Павел Климкин заяви, че властите в Киев не планират военни операции, за да си върнат териториите, контролирани от сепаратистите, а ще търсят политическо решение.

Според украинския премиер Арсений Яценюк обаче най-важният приоритет на Украйна е да изгради достатъчно силна армия, за да устои на руската военна агресия. Яценюк направи изявлението си на брифинг, на който даде своите препоръки за министерските постове в бъдещото коалиционно правителство на страната.

За украинския конфликт няма военно решение, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за италианския вестник "Кориере дела сера".

Убедени сме, че този конфликт не може да се реши по военен път. Обръщаме се към Русия да уважава украинските граници и да не помага на сепаратистите, за да не поставя под заплаха прекратяването на огъня. НАТО подкрепя и ще подкрепя териториалната цялост и суверенитета на страната, които са заложени в минското споразумение, казва Столтенберг. Операциите на Алианса и отрядът за бързо реагиране сега са на много по-високо ниво, отколкото по времето на Студената война, отбелязва генералният секретар.

В същото време сраженията в Източна Украйна продължават. Петгодишно момиче загина, а майка й е тежко ранена при обстрел на село в Луганска област, съобщи Франс прес, като се позова на изявление на военното министерство в Киев. Минометен снаряд улучил къщата на семейството в село, което се намира близо до фронтовата линия край град Луганск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай