Кери и Лавров не успяха да доближат позициите си за Украйна

Кери и Лавров не успяха да доближат позициите си за Украйна | StandartNews.com

Париж. САЩ и Русия отново не успяха да доближат позициите си за Украйна. След среща, продължила 4 часа, със своя колега Джон Кери в Париж, руският външен министър Сергей Лавров я определи като конструктивна - дипломатично завоалиране, говорещо ясно за липса на напредък в позициите на двете страни.

Лавров продължава да стои зад руското виждане, че федерализъм в Украйна стои в основата за намиране на решение на кризата в региона. Москва настоява Украйна да бъде разделена на региони с местно самоуправление и да се откаже от амбициите за членство в НАТО.

Напрежението във връзка с Украйна се покачи през последните дни, след като Русия струпа по западната си граница десетки хиляди войници.

Междувременно се изясни, че поредният кръг от разговори за ситуацията в Приднестровието ще се проведат в близките 10-ина дни. Преди също толкова време Приднестровието поиска да стане част от Русия по пример на Крим.

Късно снощи стана ясно, че Киев отхвърля предложението на Русия да стане федерална държава. Властите пък посъветваха Москва да се концентрира върху собствените си проблеми. Външно министерство на Украйна запита Руската федерация „защо не възприеме един реален федерализъм, който е подчертан в държавното име" и „защо не признае за официален освен руския и други езици, включително украинския, езика на милиони руски граждани".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай