Катастрофа! Макрон си навлече гнева на Запада

Заради думите му относно конфликта в Тайван

Катастрофа! Макрон си навлече гнева на Запада | StandartNews.com

Френският президент си навлече гнева на Запада! Еманюел Макрон предизвика вълнениe с изказването си, че Европа няма интерес от ускоряването конфликта в Тайван и че трябва да стане "трети полюс", който да е независим както от Вашингтон, така и от Пекин, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. 

Политици и от двете страни на Атлантическия океан обаче разкритикуваха позицията на френския държавен глава като прекалено нагаждаща се към тази на Китай. 

Макрон заяви в интервю за френския в. "Лез Еко" и изданието "Политико": "Най-лошото нещо би било да се мисли, че ние, европейците сме последователи на САЩ или на Китай по въпроса за Тайван и трябва да се адаптираме към американското темпо или към китайската свръхреакция".

ВИЖ ОЩЕ: Ад във Франция! Трагедии помрачиха Великден

Норберт Рьотген, говорител на външнополитическата комисия в германския Бундестаг, написа в "Туитър": "Макрон успя да превърне пътуването си до Китай в пи ар преврат в полза на Си Дзинпин и във външнополитическа катастрофа за Европа". Той допълни, че френският президент "все повече се изолира от Европа". 

Във видео, публикувано в "Туитър", американският сенатор Марко Рубио направи паралел между Тайван и конфликта в Украйна, за който Макрон се надява да привлече помощта на Китай. "Ако Европа реши да не взима страната на САЩ или на Китай по въпроса за Тайван, то тогава навярно и ние не трябва да взимаме страна по въпроса за украинския конфликт", заяви американският сенатор. 

Паскал Конфаврьо, говорител на френското посолство във Вашингтон, заяви, че думите на Макрон са били интерпретирани погрешно. "САЩ са наш съюзник, с когото споделяме нашите ценности", написа той в "Туитър".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай