Канонизацията обедини консерватори и либерали

Канонизацията обедини консерватори и либерали | StandartNews.com

Ватикана. "Новите светци на Католическата църква папа Йоан ХХIII Анжело Ронкали, наречен българския папа, и папа Йоан Павел II са папите на XX век, които не се бояха да погледнат към раните на Христос". Това заяви папа Франциск за двамата свои предшественици. "Те са живели във времето на най-трагичните събития на века, които обаче не успяха да ги сломят. За тях Бог бе по-силният, вярата бе по-силната, вярата в Исус Христос, Спасител на човека и Господар на историята", посочи папа Франциск, цитиран от радио "Ватикана".

Избраният за канонизацията ден, първата неделя след Великден, е символичен. В католическия църковния календар на тази дата се отбелязва Денят на Божието милосърдие. А милосърдието е много важна тема за папа Йоан Павел II и за Йоан XXIII, както и за сегашния папа Франциск, обясняват богослови. Запознати с тънкостите на решенията на Ватикана експерти също коментират, че едновременното им обявяване за светци е жест, целящ обединение междуконсерваторите и либералите реформатори в Римокатолическата църква.

Първата тенденция е характерна до известна степен за папа Йоан Павел Втори. Той извърши редица реформи в църквата, но държеше на нейната централизация, напомня в. "Дейли Телеграф".

"Канонизирането на папи може да е политически конфликтен ход, защото една фракция налага на останалите своя модел за папство. Решението на Франциск е брилянтно, понеже канонизира двама много различни папи, което означава, че той не канонизира нито един от двама модела, а си освобождава възможност да следва свой, трети модел". Такъв коментар направи пред Ройтерс преподобният Томас Рийвск, известен американски йезуит и анализатор на делата във Ватикана.

"Добрият отец" спасил костариканка от сигурна смърт

Необяснимо за съвременната медицина лечение на аневризъм в мозъка на 50-годишна костариканка бе признато за чудото, извършено от папа Йоан Павел II, благодарение на който стана възможно канонизирането му за светец. В навечерието на невижданата церемония Флорибет Мора Диас, един от главните герои вчера на площад "Свети Петър", разказа със сълзи на очи как е била сполетяна от Божията милост. Тя получила аневризма през април 2011 г. и след серия от преглед, включително скенер на мозъка, и след 3-часова операция лекарите й съобщили лоша новина. "Изпратиха ме вкъщи и ми казаха, че ми остава месец живот и надеждата е нищожна", разказа латинодамата пред Ройтерс.

Тя започнала да се моли на Йоан Павел II, когото дълбоко почитала и, който по това време бил покойник от вече 5 години. "Молих се на Йоан Павел и го призовавах да каже на Господ, че не искам да умирам, защото обичам децата си и не искам да ги оставям", допълни латинодамата. На 1 май 2011 г., все още болна, тя се събудила 2 часа след полунощ и включила телевизора. Давали церемонията по обявяването на Йоан Павел II за блажен - последната крачка, преди да бъде обявен за светец. "Заспах и, когато се събудих, чух гласа на Йоан Павел, който ми каза: Стани! Не се страхувай", разказва през сълзи Мора. "Тогава разбрах, че не съм сама". Тя изтичала да събуди съпруга си, за да каже на стреснатия човек: "Чувствам се добре". Още на сутринта отишли в болницата за нови прегледи включително за повторен скенер. Аневризмът бил мистериозно изчезнал, а лекарите "бяха потресени и нямаха никакво обяснение за случилото се".

Винаги със запалена свещ за българите

Папа Йоан XXIII, който има близо 10 г. служение в България, "обичаше България и нека никога да не забравяме неговите думи, че на неговия прозорец, където и да е той, винаги ще има една запалена свещ за българите". Това заяви президентът Росен Плевнелиев след церемонията на площад "Свети Петър". Държавният глава призова и да се помни делото на папа Йоан Павел II, който има съществен принос за изчистване на името на България във връзка с обвиненията към страната ни за атентата срещу него. "Папа Йоан Павел II е символ на правилното отношение към комунизма като такъв, но и към всички изкривявания в световната история, независимо дали става дума за фашизъм, за комунизъм. Светът не е намерил по-добро от демокрацията и ние трябва да си даваме сметка, че демокрацията е рядкост и трябва да бъде пазена. Папа Йоан Павел II беше символ за всички нас, защото той разказваше от първо лице историята на комунизма, за да не го забравяме и да го познаваме", заяви Плевнелиев. "Много символично е, че един такъв човек, който познава много добре и комунизма, и фашизма, и всичко, което ние преживяхме през XX век в Европа, беше канонизиран за светец", каза още президентът.

Белене вдига паметник

В Белене ще бъде издигнат паметник на папа Йоан Павел II, който бе канонизиран за светец заедно с папа Йоан XXIII, съобщи Би Ти Ви. Монументът ще бъде в централната част на крайдунавския град, в района на новото кръгово кръстовище, което носи името на бившия глава на Римокатолическата църква. Идеята се зароди още миналата година по предложение на местната католическа общност. Избраното място е между улиците "България" и "Персина". "В момента се проучва кой е най-добрият вариант като материал да бъде направен паметникът. Ние искаме да направим, разбира се, нещо качествено. Така че в близко време там ще има паметник на папа Йоан Павел II", каза пред БНР кметът Момчил Спасов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай