Камикадзетата от "Завентем" свързани с Абдеслам

Камикадзетата от "Завентем" свързани с Абдеслам | StandartNews.com

Извършителите на атентатите на летището в Брюксел са белгийските граждани Халед и Ибрахим ел Баркауи, съобщава белгийската телевизия RTBF, цитирайки полицейски източник. Двамата се самовзривиха вчера сутринта на терминал в "Завентем", стана ясно в хода на разследването на кървавата баня в белгийската столица.

Двамата Ел Баркауи са братя и именно те откриха стрелбата срещу полицаи при антитерористична операция в Брюксел миналата седмица. Тогава беше застрелян алжирецът Мохамед Белкаид, за когото стана ясно, че е член на Ислямска държава и бил готов да извърши самоубийствен атентат.

След стрелбата, полицията в Белгия продължи да издирва спешно братята Халед и Ибрахим ел Баркауи, осъждани за тероризъм и въоръжени грабежи. Единият от тях е наел квартира в Шарльороа, използвана от парижките атентатори непосредствено преди касапницата в залата "Батаклан" и пред нощните заведения във френската столица.

Още тогава стана ясно, че предполагаемите джихадисти, които са на възраст 27 и 30 години, са познати на полицията. Един от тях дори е обявен за издирване след стрелба по полицай- осъден задочно на девет години затвор. Вторият брат през 2011 г. е бил условно осъден на пет години за кражба на кола.

И двамата са живеели в белгийската столица и са били известни на полицията, но за престъпления от общ характер, а не за тероризъм.

Единият от двамата - Халид, е наел под фалшива самоличност апартамент в предградието "Форе", където преди седмица имаше мащабна полицейска операция. Именно тя насочи службите за сигурност по следите на единствения оцелял участник в атентатите в Париж Салах Абдеслам, който беше заловен няколко дни по-късно. Абдеслам е сочен и за един от основните организатори на парижките атентати.

Непосредствено след взривовете на летището и метрото в Брюксел бе получено съобщение за поставено взривно устройство е получено в белгийския затвор Абдеслам. Салах Абдеслам се намира в подземна единична килия в затвора със строг режим в белгийския град Брюге от 19 март.

Все още се издирва третият човек с тях, който не се е самовзривил.  Неговото име е Нахим Лакрауи, 25 г., и все още е на свобода, съобщава Ройтерс. По неясни причини терористът - камикадзе е изоставил бомбата, вградена в пояс, и е избягал. 

Има информация, че Лакрауи е пътувал до Сирия през февруари 2013 г. За момента разследващите служби смятат и че той е отговорен за изготвянето на бомбите, с които бяха осъществени последните нападения в Париж.

Около експлозивите на летище „Завентем" са открити и пояси с пирони, което говори за особена жестокост, стана ясно още от последвалите огледи след взривовете.


Нахим е свързан и с атентатите в Париж от ноември миналата година. В понеделник следователи разкриха, че неговата ДНК е открита в бърлогата на нападателите от френската столица. За него също така е ясно, че той е пътувал през септември 2015 година до Унгария заедно с парижкия атентатор Салах Абдеслам.

Междувременно, в брюкселската община Скарбек полицията откри компютър с имейли на лица, свързани с терористичната групировка "Ислямска държава".

Захвърленият компютър е бил намерен  от служители на компания по чистотата "Брюксел-пропрете", съобщава телевизия РТЛ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай