Каква е съдбата на Навални? ЕП с извънреден ход

Парламентът иска санкции срещу руски съдии и прокурори

Каква е съдбата на Навални? ЕП с извънреден ход | StandartNews.com

Европейският парламент прие днес с 508 гласа "за" при 14 "против" и 31 въздържали се призив за незабавно и безусловно освобождаване на руските опозиционери Алексей Навални и Владимир Кара-Мурза, както и за налагане на санкции срещу руски съдии и прокурори.

Евродепутатите отбелязват, че здравословното състояние на Кара-Мурза и на Навални бързо се влошава заради лошото отношение и липсата на подходящи здравни грижи. Те осъждат все по-честите нарушения на Москва в областта на човешките права и продължаващото преследване на критиците на правителството, правозащитниците и независимите журналисти в страната. ЕП настоява Съветът на ООН по правата на човека да разследва незабавно случаите на лишаване от свобода, изтезания и убийства на политически опоненти в Русия, предава БТА.

Отправен е призив Съветът на ЕС да приеме по европейския глобален режим за санкции за нарушения на правата на човека строги мерки срещу руски съдии, прокурори и други, отговорни за произволни преследвания, задържания и изтезания в политически мотивирани съдебни процеси. ЕП призовава държавите в ЕС да предоставят хуманитарни визи и друга подкрепа на руските дисиденти, заплашени от политическо преследване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай