Сряда,

Изтекъл ли е К-19 от лабораторията в Ухан?

От: Редактор -
A
A
A

Според канадския адвокат по патентно право Дейвид Шварц: „Не може да патентоваш болестно състояние като например рак или грип. Но ако говорим за патент върху форма на живот като бактерия или вирус, които са променени от човека, тогава отговорът е „да“.

Ето защо съвсем естествено светът трябва да очаква събития, свързани с нови вируси, които могат да носят печалби.

Още през март военното разузнаване на САЩ посочва възможността SARS-CoV-2 да е случайно изпуснат от лабораторията в Ухан. Китайската военно-медицинска академия, от своя страна, представя заключението, че „не може да се определи дали огнището на Ковид-19 е възникнало естествено или пък е резултат от случаен лабораторен експеримент“

. Китайските власти заявяват, че източник на заразата е пазара за морски продукти, но според данни на американското военно разузнаване минимум 1/3 от първите 40 заразени с коронавируса не са имали никакъв контакт с пазара.

Т.нар. лаборатория в Ухан всъщност е Институт по вирусология. Тази лаборатория е първото и единствено съоръжение в Китай с ниво на биосигурност четвърто, което е най-високото ниво на сигурност за патогени (BSL-4). Лабораторията получава това ниво едва през 2018 г., тоест само една година преди да се случи пандемията. 

Там се колекционират коронавируси още от първоначалното избухване на ТОРС през 2002 г., но голямо количество вируси са събрани през 2016 г. В Ухан има и друга лаборатория с ниво на сигурност второ (BSL-2), която е само на 250 метра от пазара в Ухан. В миналото колекцията от коронавируси се е съхранявала именно там.

През последните пет години учените в Ухан са се занимавали с експерименти в област, която се нарича gain of function (GOF): мутации на вируси за придобиване на нови свойства. Част от тези експерименти включват вирусът да стане по-лесно предаваем и по-болестотворен. Казано на медицински език – по-контагиозен и по-вирулентен.

През 2015 г. известният съветник на Тръмп д-р Антъни Фаучи одобрява проект в размер на 3,7 милиона долара, който е възложен на Института по вирусология в Ухан. Тоест американската държава аутсорсва изследвания с коронавируси. През 2017 г. мораториумът за финансиране на такава дейност на територията на САЩ е вече отменен.

От момента на потушаването на първоначалното огнище на ТОРС през 2003 г. има документирани шест огнища на ТОРС, предиpвикани от лаборатории, като четири от тях са в Китай. През 2004 г. подобно изтърване на вирус, отново SARS, има от лабораторията в Пекин.

Въпреки всичко експертната общност решава, че подобни експерименти са основополагащи за разбирането на биологията и патогенезата на вирусите.

Вирусолозите искат да разберат генетичния код на вирусите, спецификата на взаимодействие между вирусите и гостоприемника, искат да изучават как вирусите избягват имунната система и антивирусните контроли в организма на човека. Още отпреди пандемията със SARS-CoV-2 е известно, че в лабораторията в Ухан има нарушения в безопасността на работата.

През януари 2018 г. посолството на САЩ в Китай предупреждава Държавния департамент, че лабораторията в Ухан не разполага с достатъчно квалифициран технически персонал. В грамите се казва още, че учените са оповестили различни коронавируси, близки до SARS, които могат да взаимодействат с ACE2 човешкия рецептор и така да причинят подобни на ТОРС заболявания.

В своя статия Newsweek подчертава, че е много слабо вероятно тази сложна скъпа лаборатория в Ухан с висока степен на сигурност да не се е занимавала с опити за мутации на вируса по схемата предаване от животно на животно. В лабораторията в Ухан се пази образец на вируса RATG13, който се счита за най-близък до SARS-CoV-2, има съвпадение на генетичния материал 96%. 

Но, от друга страна, дори и тези 4% разлика е трудно да бъдат постигнати в хода на някакви експерименти с животни, казва д-р Ралф Барик, вирусолог от университета в Северна Каролина и специалист по коронавируси. За него трябва да се отбележи обаче, че е работил заедно с китайците, именно по този вид експерименти. Д-р Барик е един от най-страстните лобисти за подобни изследвания.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички