Изненада в Гърция! Атина и Солун наказаха Мицотакис

Драматични местни избори в южната ни съседка

Изненада в Гърция! Атина и Солун наказаха Мицотакис | StandartNews.com

Изненада на местните избори в Гърция. Управляващата консервативна партия "Нова демокрация" (НД) спечели местните избори в неделя, но претърпя поражение в столицата Атина и в района на Солун, който беше силно засегнат от наводненията през септември. Там вотът бе наказателен. Правителството на Мицотакис беше остро критикувано за това как се справи с пожарите и наводненията, които сполетяха Гърция това лято.

На първия тур на местните избори миналата седмица "Нова демокрация" вече водеше в седем от 13-те региона, а на втория тур в неделя броят на гласовете нарасна на осем.

Но в Атина племенникът на министър-председателя и настоящ кмет от "Нова демокрация" Костас Бакоянис загуби от кандидата на социалистите Харис Дукас, предаде БГНЕС.

Професор в Националния технически университет в Атина, Дукас победи с 55.93%, а Костас Бакоянис - с 44.07%, при преброени 90.51% от бюлетините.

В Солун - втория по големина град в Гърция, кандидатът на управляващата партия, кметът Константинос Зервас, също беше победен.

В гръцката житница - Тесалия, засегната от опустошителна лятна буря, която уби 17 души и унищожи реколтата, кандидатът на "Нова демокрация" Костантинос Агорастос също загуби.

Независимият Куретас Димитриос получи повече от 59% от гласовете при преброени над 80% от бюлетините.

В Северна Гърция Апостолос Цицикостас, подкрепян от управляващата партия, спечели преизбирането си на първия тур за трети мандат в управлението на Централна Македония с над 60% от гласовете.

На втория тур на изборите в неделя се наблюдаваше ниска избирателна активност, като тя спадна с повече от 11.5% спрямо 42.6% миналата седмица, заяви заместник-министърът на вътрешните работи Теодорос Ливаниос.

Това е "нещо, което трябва да тревожи всички нас", заяви министър-председателят Кириакос Мицотакис в неделя.

"Това не беше особено добра вечер за "Нова демокрация", призна той.

Преди четири месеца, на парламентарните избори през юни, НД се радваше на съкрушителна победа от 40.56%, което е с 20 пункта повече от основния ѝ съперник - радикалната левица "СИРИЗА".

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай