Ислямски екстремисти отвлякоха кораб с българи на борда

Кораб от Израел с българи на борда е бил отвлечен от йеменските хуси в Червено море

Ислямски екстремисти отвлякоха кораб с българи на борда | StandartNews.com

Кораб с българи на борда е бил отвлечен от йеменските хуси в Червено море в неделя, съобщи израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Товарният кораб е частично собственост на израелски бизнесмен, като е отдаден под наем от британска на японска компания.

Сред екипажа на борда на кораб има различни националности - украинци, българи, филипинци и мексиканци, но не и израелци. Корабът е напуснал пристанище в Турция и се е насочил към Индия.

Кабинетът на Нетаняху осъди отвличането, като подчерта, че корабът не е израелски, нито е собственост на израелци.

„Това е поредният акт на ирански тероризъм, който подчертава иранската агресия срещу гражданите на свободния свят и създава международни последици по отношение на сигурността на глобалните морски пътища“, каза премиерът на Израел.

По-рано през деня говорител на присъединените към Иран въоръжени сили на хусите Яхя Сареа каза, че групировката ще атакува всички кораби, притежавани или управлявани от израелски компании или носещи израелски флаг, пише Jerusalem Post.

Говорителят призова всички страни да изтеглят своите граждани, които работят на подобни плавателни съдове.

Това означава, че те ще атакуват кораби, не само плаващи под израелските, но и превозващи товари, собственост на израелци или дори частично собственост на израелци, пише още изданието.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай