Ислямистки духовник: Да разрушим пирамидите

Ислямистки духовник: Да разрушим пирамидите | StandartNews.com

Ислямският проповедник от Кувейт Ибрахим Ал-Кендари предложи да се унищожат египетските пирамиди и Сфинкса, съобщи египетският вестник Ал-Уатан. "Щом пророкът Мохамед е унищожил всички идоли в Мека, значи потомците му са длъжни да сложат край на идолопоклоничеството", казва Кендари.

С варварските призиви за заличаване на всички културни паметници излезе преди време самият лидер на "Ислямска държава" Абу Бакр Ал-Багдади, който заяви, че унищожаването на историческите паметници е "религиозен дълг на всеки мюсюлманин".

Междувременно "Ислямска държава" вандалски унищожи и разграби предметите от още един древен иракски град. Това е третото варварско нападение на екстремистката групировка срещу културното наследство на Ирак. Този път екстремистите взривиха древните руини на Хорсабад в Северен Ирак, съобщи Джума Абдула, представител на департамента по старинните обекти в провинция Ниневия. Според жители на Хорсабад "Ислямска държава" е откраднала повечето антични предмети и е взривила други. Хорсабад е основан като столица на Асирия от крал Саргон Втори през 717 г. преди новата ера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай