Ислямистите взривиха манастир от 4 век в Ирак

Ислямистите взривиха манастир от 4 век в Ирак | StandartNews.com

Джихадисти от групировката "Ислямска държава" взривиха с експлозиви манастира Мар Бенам в Бакдида в Ирак, на 20 км от Мосул, съобщи британското издание Daily Mail. Древното здание е паметник на културата, построено е преди 1600 години от асирийския цар Сенхареб. Сега от него са останали само руини, показват снимки на местни жители, публикувани в социалните мрежи. 

Миналото лято ИД завзеха действащия манастир и изгониха от там монасите.

Това е поредният вандализъм на джихадистите срещу световното културно наследство в люлката на християнската и ислямската цивилизация. За по-малко от година те разрушиха древни градове и крепостни стени, археологически експонати и музеи, десетки църкви и джамии, изгориха близо 30 библиотеки с безценни книги и ръкописи.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун вече осъди разрушаването на древни градове „Ислямска държава". Бан Ки Мун определи действията на екстремистите като военно престъпление и изтъкна, че е необходимо бързо да се сложи край на тези прояви. За спиране на похода на терористите срещу световното културно наследство призова и ръководителят на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай