Исландия се затвори за пътници от 16 страни

Мярката ще е в сила до 31 май

Исландия се затвори за пътници от 16 страни | StandartNews.com

Исландия забранява влизането на нейна територия на пътници от 16 страни, които са смятани за високорискови по отношение на коронавирусната зараза, предаде Франс прес.

Мярката ще е в сила до 31 май. Съгласно нея всички чужденци, идващи или пребивавали за повече от 24 часа в последните 14 дни във високорискова страна, няма да могат да влизат в Исландия. Като високорискови се определят страните, в които случаите на зараза на двуседмична база превишават 700 на 100 000 души.

Сред засегнатите от забраната страни са Франция, Швеция и Полша. Мярката не се отнася за пребиваващи в Исландия, за членове на семейството на граждани, пребиваващи законно в Исландия, нито за исландци, които могат да представят сертификат, че са ваксинирани срещу коронавируса или са преболедували Ковид-19.

От мярката се освобождават също пътуващите по съществени причини, като в този случай се налага петдневна карантина в специално предназначен за целта хотел.

Освен 16-те страни, определени като високорискови, Исландия е категоризирала като рискови още 16 страни, в които случаите на зараза на двуседмична база са над 500 на 100 000 души. Пристигащите оттам също подлежат на петдневна карантина в хотел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай