Искат 9 г. затвор за главния редактор на "Заман" (ОБЗОР)

Искат 9 г. затвор за главния редактор на "Заман" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Унищожен е целият архив на вестника след превземането му от властите

Прокуратурата в Истанбул е поискала бившият главен редактор на в. "Заман" Екрем Думанлъ да бъде арестуван и разследван за тиражирани обиди и клевети по адрес на президента Реджеп Ердоган. Обвинението настоява той да бъде лишен от свобода за срок 9 г. и 4 месеца, съобщава БГНЕС.

Повод за обвинението е материал във вестника от 10 януари 2015 г., базиран на информация от профила в Туитър на турския активист Фуат Авни, известен с разкритията си на секретни правителствени документи и предстоящи тайни операции. Според ръководството на "Заман" материалът е в съответствие с журналистическите стандарти, но според прокуратурата е обиден за властта. Със същите обвинения като Думанлъ е и бившият главен редактор на англоезичното издание на вестника Today's Zaman Бюлент Кенеш. Адвокатът на Кенеш поиска оправдателна присъда, а самият журналист подчерта, че обвинителният акт е пълен с фактически грешки и също настоя да бъде оправдан.

Междувременно стана ясно, че е унищожен целият електронен архив на вестник "Заман" от 1986 г., съдържащ материалите за корупция във висшите ешелони на властта и помощите, оказани на терористичните организации от страна на турското правителство. Ликвидирането на архива е по нареждане на новите попечители на изданието, назначени от правителството миналия петък, разкрива пред РИА "Новости" г-жа Севги Акарчешме, редактор във вестника.

Акарчешме сравни това деяние с тоталитарната атмосфера в романа на Джордж Оруел "1984". "В централния офис на вестника в Истанбул са седнали вече новите "бейове", които напълно контролират вестника. За целта те си доведоха проправителствени журналисти от вестник "Сабах". По тяхно разпореждане бе унищожен напълно и безвъзвратно целият архив от 1986 г. с безспорните доказателства за корупция във властта и помощ на джихадистите в Сирия. Сега във вестника излизат блудкави и неутрални статии. Критика на правителството е абсолютно недопустима. Засега е уволнен само главният редактор, но ние очакваме масови уволнения на журналистите", посочва Акарчешме. След атакуването на редакцията от властите миналия петък бе наложен контрол на един от малкото останали опозиционни вестници в Турция. Това се изтълкува като налагане на вето върху свободата на словото на фона на нарастващия политически натиск от страна на властите. Съюзът на журналистите на Турция осъди натиска, който правителството налага върху опозиционните медии и нарече назначаването на попечителите на вестника като нов метод на задължителна цензура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай