Идва екстремно лято. Дъждовете спират, Италия в ужас

Европейската комисия бие тревога

Идва екстремно лято. Дъждовете спират, Италия в ужас | StandartNews.com

Подгответе се за „екстремно“ лято. Тази аларма би Европейската комисия, позовавайки се на специално проучване. В последния доклад на Съвместния изследователски център, Брюксел алармира за суша в Средиземноморския регион. Прогнозите са за „по-топла от средното“ пролет, а една от най-засегнатите от сушата европейски държави е Италия.

След седмици на предупреждения за конкретни райони в Южна Европа - от Сицилия до Сардиния и Каталуния - тревогата за суша в Средиземноморието се превърна в европейски проблем, предаде бТВ.

Липсата на дъжд и рекордните температури засегнаха зимните култури и плодните дървета по крайбрежието в Испания, Италия, Гърция и средиземноморските острови, а в Мароко и Алжир растежът на културите е намален - това е тревогата, отправена от Съвместния изследователски център на Европейската комисия в последния му доклад за засушаването в Средиземноморието.

Сушата, регистрирана в края на януари 2024 г., се определя като „рекордна“ след най-горещата година, регистрирана някога от сателитната програма на ЕС „Коперник“.

А прогнозите не изглеждат по-добре - очаква се по-топла пролет в Италия, със сериозни опасения за въздействието върху селското стопанство, екосистемите, наличието на питейна вода и производството на енергия.

Нивото е определено като „критично“ в южните региони на Италия: в Сицилия резервоарите са под нивото на тревога и ще се наложи нормиране на потреблението на вода, за да се гарантират минимални услуги. В Сицилия, януари беше петият пореден месец, през който са отчетени валежи под нормата за периода.

Само през декември 2023 г. дефицитът на валежи надхвърля 80% между провинциите Етна и Катания. Асоциациите на земеделските производители възнамеряват да поискат от централното и регионалното правителство да признаят състояние на природно бедствие. Извънредно положение с водата има и на остров Сардиния. В резервоарите има приблизително 900 млн. куб. м вода при капацитет от над 1800 млн. куб. м. Ситуацията е довела до приемането на редица ограничителни мерки, включително забрана за напояване, от което обаче посевите страдат.

В северният регион Венето валежите останаха доста под историческата средна стойност от 60 милиметра. Пролетта вероятно ще настъпи по-рано, което ще наложи различно управление на водните ресурси в района и вероятно нормиране на водата. Климатичните промени водят и до забавяне на снасянето на яйца за розовите фламинго във Венето. Причината е липсата на дъжд през зимния сезон, който не е направил почвата мека, подходяща за изграждане на типичните кални гнезда.

В Торино земеделските производители алармират за риска от засушаване през лятото и за все по-належащата необходимост от изграждане на малки резервоари в услуга на селското стопанство, за да се запази достъпът до вода от епизодичните, но обилни валежи и след това тя да се използва в периодите на засушаване.

Необичайно топлата зима и сушата нарушиха реколтата и прекъснаха сезонните продукти, които обикновено се предлагат по рафтовете и сергиите по това време на годината.

За справяне със ситуацията различни асоциации призовават за оптимизиране на използването на водните ресурси чрез повишаване на ефективността на хидравличната мрежа на страната и изграждането на нова инфраструктура, която да може да задържа по-голямо количество вода на територията, за да се използва в случай на нужда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай