И йеменският клон на "Ал Кайда" застана зад атентатите в Париж

И йеменският клон на "Ал Кайда" застана зад атентатите в Париж | StandartNews.com

Полицията във Франция издирва съучастници на атентаторите

Париж. Говорител на йеменския клон на терористичната организация „Ал Кайда" заяви, че групировката поема отговорността за нападението срещу френското сатирично издание „Шарли Ебдо" в Париж „като отмъщение за честта" на ислямския пророк Мохамед, предаде АП. По данни на базираната в Амстердам кюрдска информационна агенция „Фират" отговорност за атентатите е поела и радикалната джихадистка организация „Ислямска държава".

Въпросният член на йеменския клон изпратил на АП снощи изявление на английски език, в което се казва, че „ръководството на „Ал Кайда на Арабския полуостров" стои зад операциите и е подбрало внимателно своята цел.

В съобщението се казва още, че нападението е било в съответствие с предупрежденията на покойния лидер на „Ал Кайда" Осама бин Ладен, отправено към Запада, за „последствията от упоритото охулване на мюсюлмански светини".

 „Съображения за сигурност" са били причината групировката да забави декларацията си за поемане на отговорност. Членът на йеменския клон на „Ал Кайда" пожела анонимност поради правилата на групировката, допълва АП.

Тримата атентатори пък заявиха принадлежност към двете групировки с телефонни обаждания до телевизионния канал BFM по-рано в петък, преди да бъдат убити при координирани спецакции. Единият от братята Куаши посочил като свой спонсор „Ал Кайда в Йемен", а похитителят, който държа заложници в еврейски магазин Амеди Кулибали, декларира принадлежност към „Ислямска държава".

Междувременно полицията във Франция издирва съучастници на атентаторите, които убиха 17 души при терористични атаки във френската столица през последните 3 дни, съобщи BBC.

Една от ключовите фигури в полезрението на полицията е Хаят Бумеден, приятелка и съучастница на Амеди Кулибали, който взе заложници в еврейски магазин в източната част на Париж и беше убит при щурм на полицията. Бумеден е била с него, когато в четвъртък е убил полицайка във френската столица, и е описана като „въоръжена и опасна".

Главният прокурор на Франция Франсоа Молен заяви, че разследването на властите цели да установи кои са били всички съучастници, как са финансирани тези криминални деяния и дали извършителите са получавали инструкции от чужбина, които да са им помогнали за организирането на атентатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай