Холандия с "Не" за споразумението ЕС-Украйна

Холандия с "Не" за споразумението ЕС-Украйна | StandartNews.com

Холандия гласува с "НЕ" на референдума за асоцииране между ЕС и Украйна. По предварителни данни малко над 60% от холандците, отишли до урните, са пуснали отрицателна бюлетина. 

Избирателната активност на референдума е била 32%, което прави допитването валидно. По закон допитването се смята за състояло се, ако на него гласуват поне 30% от избирателите. Референдумът е консултативен и властите могат да вземат решение независимо от резултатите му.

Въпреки че вчерашният референдум няма императивен характер, той е от ключово значение за правителството, което трябва да се обърне към парламента с предложение дали да остави споразумението за асоцииране в сила или да откаже да го ратифицира, припомня БНТ. Холандия е единствената страна в Европейския съюз, която все още не е подписала документа.

Споразумението беше гласувано и от двете камари на холандския парламент, но според закона на страната  всеки гласуван от парламента документ може да бъде издигнат на референдум, стига за това да съберат поне 300 хил. подписа.

Официалните резултати от националното запитване ще станат ясни до дни. 



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай