Хиляди излязоха по улиците в Турция

Хиляди излязоха по улиците в Турция | StandartNews.com

Гърция върна военния хеликоптер, разглежда молбите за убежище на заловените военни 

Хиляди граждани на Турция излязоха по улиците в събота, за да изразят подкрепата си към управляващите както и да протестират срещу опита за преврат срещу държавния глава Реджеп Ердоган. Митингите продължиха до ранните часове на неделя.

Всичко за опита за преврат в Турция - ТУК! 

В Истанбул на площада "Таксим" се събраха демонстранти, развяващи флагове, след което се насочиха към централния булевард "Истиклял". В Анкара, хиляди се събраха на централния площад "Кисикли". В Измир демонстрантите са се събрали на централния площад "Конак" и са скандирали лозунги срещу опита за сваляне на правителството.

Нощта е преминала без инциденти, заявяваха представители на полицията, цитирани от РИА Новости.
Те твърдят, че сериозни нарушения на обществения ред не е имало. "Хората излизаха на мирни демонстрации. По-голямата част бяха настроени позитивно. Благодарение на това успяхме да избегнем нежелани последствия", коментира полицейски служител.

Анадолската агенция съобщава, че протестиращи срещу опита за преврат в Турция са излезли на улицата и в редица градове в Европа. Във Франция над 500 души се събраха на Площада на републиката в Париж. В Брюксел хора скандираха пред турското посолство. Хиляди хора се събраха иб, където пяха турския национален химн и скандираха лозунги срещу ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван за провалилия се опит за държавен преврат. В Лондон също се събраха стотици протестиращи, като освен турски имигранти, в демонстрацията се включиха хора от Сирия, Египет и Пакистан. Вестник „Хюриет дейли нюз" отбелязва, че група протестиращи, които носели плакати и скандирали лозунги, са се събрали и пред резиденцията на Фетхуллах Гюлен в щата Пенсилвания.

В същото време стана ясно, че военният хеликоптер, използван от осемте поддръжници на опита за преврат, които избягаха в Гърция, е бил върнат в Турция, информира "Фокус", като цитира Anadolu Agency. В 22. 30 ч. местно време хеликоптерът е отлетял за Турция, твърди източник от дипломатическите среди, настоял да запази своята анонимност. Осемте участници в неуспешния опит за преврат са задържани в Гърция и предстои разглеждане на техните молби за убежище.

Министър-председателят Алексис Ципрас снощи е съобщил на турския президент, че молбите, ще бъдат обсъдени "бързо", информира Sky News. Ципрас е казал това по време на телефонен разговор с Ердоган, като е отбелязал, че процедурата ще бъде осъществена "с пълно уважение" към международното право и договорите за правата на човека.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай